Revija Reporter
Svet

Stike z Rusi očitajo tudi Trumpovemu pravosodnemu ministru Sessionsu

STA

2. mar. 2017 11:53 Osveženo: 10:02 / 09. 8. 2017

Deli na:

Obveščevalni odbor ameriškega predstavniškega doma bo začel s preiskavo ruskega vmešavanja v predsedniške volitve novembra lani.

Vodilni člani obeh strank so se v sredo namreč uskladili glede parametrov preiskave, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Med drugim bodo preiskali rusko kibernetsko aktivnost, povezave med Rusijo in člani ameriških volilnih štabov ter morebitne tajne informacije, ki so ušle izpod nadzora.

Pred nekaj tedni sta ameriški časnik New York Times in televizija CNN poročala, da so bili člani trenutne administracije ameriškega predsednika Donalda Trumpa med kampanjo v kontaktu s sodelavci ruske obveščevalne agencije, kar je Trump zanikal.

Svetovalec za nacionalno varnost ZDA Michael Flynn je moral v začetku februarja po manj kot mesecu dni na položaju tega tudi zapustiti. Izkazalo se je namreč, da je v obdobju menjave administracije z ruskim veleposlanikom v ZDA Sergejem Kisljakom govoril o ameriških sankcijah proti Rusiji, to pa kasneje zanikal.

Ameriški časopis Washington Post je v sredo poročal, da se je tudi ameriški pravosodni minister Jeff Sessions lani najmanj dvakrat srečal z ruskim veleposlanikom, kar pa je na zaslišanju pred nastopom položaja zanikal. "Nisem bil v kontaktu z Rusi," je odgovoril Sessions, ko so ga povprašali o morebitnih povezavah med Trumpovim štabom in Rusi.

Njegova predstavnica za javnost je pojasnila, da na zaslišanju niso spraševali po srečanju Rusov in Sessionsa, ki je bil lani senator in član obrambnega odbora. Kot senator in član odbora je namreč lani vodil več pogovorov z veleposlaniki.

Kot pravosodni minister, Sessions nadzoruje ameriško pravosodje in zvezni preiskovalni urad FBI, ki vodi preiskavo o ruskem vmešavanju in morebitnim kontaktom s kakšnim od Trumpovih sodelavcev, še piše Washington Post.