pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Vedran Mlikota Njena.si

Botri: Ste videli, kaj se je zgodilo z Vinkom ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Število žrtev ebole preseglo 8000

Deli na:
Število žrtev ebole preseglo 8000

Foto: Reuters

Za ebolo je na zahodu Afrike umrlo že prek 8000 ljudi, s tem smrtonosnim virusom se jih je okužilo več kot 20.000, je v ponedeljek sporočila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). V zadnjih tednih se je naraščanje števila žrtev in okuženih umirilo v Liberiji, ki je bila dolgo najhuje prizadeta država.

Skorajda vse smrtne primere zaradi ebole so zabeležili v treh državah na zahodu Afrike - Sierri Leone, Liberiji in Gvineji, kjer se je izbruh pred približno letom dni začel.

V Sierri Leone, ki je po umiritvi razmer v Liberiji postala država z največ okužbami, so 3. januarja našteli 9772 primerov bolezni, ki ji je podleglo nekaj več kot 2900 ljudi. V Liberiji so glede na podatke z 31. decembra zabeležili nekaj več kot 8100 okužb in skoraj 4500 smrtnih primerov. V Gvineji pa so 3. januarja našteli nekaj manj kot 2800 okužb in nekaj manj kot 1800 smrtnih žrtev.

Poleg tega je šest ljudi umrlo v Maliju, eden v ZDA in osem v Nigeriji. V slednji so oktobra lani razglasili konec izbruha bolezni.

Ebola velja za enega najnevarnejših virusov za ljudi. Prenaša se zgolj prek neposrednega stika s telesnimi tekočinami okužene osebe, ki že kaže simptome bolezni, kot sta vročina in bruhanje.

Izjemno izpostavljeni okužbi so zdravstveni delavci, ki zdravijo obolele. Glede na podatke z 28. decembra se jih je z virusom okužilo 678, od katerih jih je 382 umrlo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.