nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Število smrtnih žrtev potresa v Nepalu preseglo 1100

Deli na:
Število smrtnih žrtev potresa v Nepalu preseglo 1100

Foto: Reuters

Uničujoč potres, ki je danes prizadel Nepal, je po zadnjih podatkih nepalske policije zahteval 1170 smrtnih žrtev. Kot je sporočil tiskovni predstavnik nepalske policije Kamal Singh Bam, utegne število mrtvih še narasti, saj so številni ljudje še ujeti pod ruševinami.

Nepal je danes prizadel silovit potres z magnitudo 7,9, v katerem je po najnovejših podatkih tamkajšnje policije umrlo več kot 1100 ljudi. Potres je smrtne žrtve zahteval tudi v več sosednjih državah. Nepalske oblasti so po naravni nesreči razglasile izredne razmere in prosile za pomoč mednarodno skupnost.
            
Žarišče potresa je bilo 81 kilometrov severozahodno od nepalske prestolnice Katmandu, in sicer 15 kilometrov pod površjem Zemlje, so sporočili iz ameriškega geološkega instituta. Tla so se prvič stresla ob 11.55 po lokalnem času (8.11 po srednjeevropskem času).

Na območju so zabeležili še številne popotresne sunke. Kot sta za STA povedala Primož in Neža Podobnik, Slovenca, ki že tri leta živita v Pokhari, kakih 70 kilometrov oddaljeni od žarišča, je bil potres zelo močan in dolg, popotresnih sunkov pa ne štejejo več.

Po najnovejših podatkih je v potresu umrlo 1170 ljudi, je sporočil tiskovni predstavnik nepalske policije. Pred tem so poročali o 888 mrtvih in najmanj 1800 poškodovanih. Agencije poročajo, da je zaradi potresa najmanj 30 ljudi umrlo tudi v sosednjih državah, med njimi 20 v Indiji.

V Katmanduju so se zaradi potresa zrušile številne zgradbe, zaradi česar so po ocenah oblasti pod ruševinami ujeti številni ljudje. Med drugim naj bi se zrušil znameniti devetnadstropni stolp Dharahara iz 19. stoletja, v ruševinah katerega naj bi bilo najmanj 50 ljudi.

Potres je v Himalaji sprožil več plazov. Med njimi je eden zasul bazni tabor, kjer je po dosedanjih podatkih umrlo deset ljudi, med katerimi so tudi tuji planinci, so sporočili iz nepalskega ministrstva za turizem. Poškodovanih naj bi bilo 30 ljudi.

V Nepalu je sicer trenutno vrhunec pohodniške in alpinistične sezone, zaradi česar je v tej himalajski državi na tisoče tujih turistov. "Trudimo se priti do čim večjega števila poškodovanih. Na območju se lahko trenutno nahaja najmanj 1000 ljudi," je povedal Gyanendra Shrestha ministrstva za turizem.

Na pohodniških odpravah v tej državi se po podatkih slovenskega zunanjega ministrstva nahajata najmanj dve skupini, v katerih so tudi slovenski državljani. Trije med njimi so se že javili svojcem in potrdili, da niso poškodovani oziroma kako drugače ogroženi. Glede ostalih ministrstvo nima informacij, saj naj bi se nahajali v skupinah, ki naj bi bile trenutno na območju izven dosega telefonskega signala.

Potres je prizadel najmanj 29 od 75 pokrajin. Vlada Nepala je na prizadetih območjih razglasila izredno stanje in mednarodno skupnost zaprosila za humanitarno pomoč. Nepalski premier Sushil Koirala je zaradi razmer v državi danes prekinil obisk v Bangkoku in Džakarti.

"Reševalne ekipe so še na delu. Bojimo se, da lahko število žrtev naraste, medtem ko kopljemo pod ruševinami," je povedal tiskovni predstavnik policije Kamal Singh Bam.

Nepalu že prihajajo naproti številne države. ZDA so tako danes napovedale, da bodo v Nepal napotile skupino strokovnjakov za odziv ob naravnih nesrečah. Za najnujnejše potrebe po potresu pa bodo namenile milijon dolarjev.

Rusko ministrstvo za civilno zaščito pa je sporočilo, da bo Rusija na prizadeta območja poslala kakih 50 strokovnjakov in tehnično opremo.

Pomoč Nepalu je pred tem napovedal tudi francoski predsednik Francois Hollande. Kot je dejal, se je Francija pripravljena odzvati na kakršno koli prošnjo Nepala po pomoči. Tudi italijanski premier Matteo Renzi je Nepalcem obljubil pomoč Italije v težkih trenutkih po naravni katastrofi. V Nepal bosta v nedeljo odpotovala tudi dva strokovnjaka avstrijskega Rdečega Križa.