Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Število okuženih bo preseglo milijon: v ZDA za covidom-19 umrl dojenček

Deli na:
Število okuženih bo preseglo milijon: v ZDA za covidom-19 umrl dojenček

Fotografija je simbolična - Foto: Reuters

Število okuženih z novim koronavirusom po svetu bo v prihodnjih dneh preseglo milijon, je opozoril generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. V ZDA je za koronavirusno boleznijo 19 umrl dojenček, star šest tednov, ki velja za doslej najmlajšo žrtev pandemije, poročajo tuje tiskovne agencije.

Po izračunih francoske tiskovne agencije AFP so od začetka pojava novega koronavirusa v kitajskem Wuhanu konec decembra lani potrdili več kot 900.000 okužb, skoraj 46.000 je umrlo za boleznijo covid-19.

Po ocenah Tedrosa bo v prihodnjih dneh okuženih že milijon ljudi. "Zelo me skrbita hitro naraščanje števila okuženih in naglo širjenje po svetu," je poudaril v sredo po video konferenci.

Največ okuženih je trenutno v ZDA, kjer so do srede zvečer potrdili 215.417 okužb, umrlo pa je 5116 Ljudi. Med njimi je tudi šest tednov star dojenček iz Connecticuta, ki so ga v kritičnem stanju v bolnišnico prepeljali prejšnji teden. "Test je potrdil, da je bil dojenček okužen z novim koronavirusom," je tvitnil guverner Connecticuta Ned Lamont.

Zaradi covida-19 sicer večinoma umirajo starejši, a nedavni primeri kažejo, da lahko bolezni podležejo tudi otroci, ki niso imeli kroničnih bolezni. V zadnjih dneh so tako umrli 13-letnika v Franciji in Veliki Britaniji ter 12-letnica iz Belgije.



Največ smrtnih žrtev covida-19 so doslej zabeležili v Italiji, kjer je umrlo 13.155 ljudi in kjer so potrdili 110.574 primerov okužbe. Na drugem mestu je Španija s 102.136 potrjenimi okužbami in 9053 smrtnimi žrtvami.

Pandemija se hitro širi tudi v Latinski Ameriki. Do srede popoldne so tam zabeležili 20.081 okuženih, kar je po navedbah AFP še enkrat toliko kot pred petimi dnevi. Doslej je v tem delu sveta umrlo 537 ljudi. Prvo okužbo so 26. februarja potrdili v Braziliji, kjer je zdaj potrjenih skupno 5717 primerov okužb, 201 človek je umrl za koronavirusno boleznijo 19.

Številne države v Latinski Ameriki so že zaprle meje. V improviziranem taborišču Huara v Čilu je tako v sredo obtičalo več kot 300 Bolivijcev in več deset Perujcev, potem ko sta Bolivija in Peru zaprla meje zaradi pandemije. Čilski notranji minister Gonzalo Blumel je sosednji državi opozoril, naj na pandemijo pogledata tudi s humanitarnega vidika in pomislita tudi na vrnitev svojih državljanov.

Posebni odposlanec ZN za Venezuelo Eduardo Stein pa je dejal, da je pandemija še dodatno poslabšala že tako slabe razmere za milijone migrantov in beguncev, ki so zbežali pred gospodarsko krizo v Venezueli. Visoki komisariat ZN za begunce ter Mednarodna organizacija za migracije sta skupaj pozvala mednarodno skupnost, naj okrepi pomoč venezuelskim migrantom, poroča AFP.