mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Število mrtvih zaradi covida-19 naj bi v ZDA do konca meseca doseglo 100.000

Deli na:
Število mrtvih zaradi covida-19 naj bi v ZDA do konca meseca doseglo 100.000

Testiranje za novi koronavirus v New Yorku. - Foto: Profimedia

Nekdanji direktor ameriškega centra za nadzor nad boleznimi (CDC) Tom Frieden je v sredo v ameriškem kongresu ocenil, da bo število mrtvih zaradi covida-19 v državi do konca maja naraslo na 100.000 in dodal, da se je boj proti pandemiji v ZDA šele prav začel. V ZDA je doslej zaradi covida-19 umrlo najmanj 73.431 ljudi.

Frieden je zagotovil, da bo boj proti novemu koronavirusom dolg in težak in je šele na začetku. Predsednik ZDA Donald Trump se je sicer že preusmeril v oživljanje ekonomije. Trdi, da je njegova vlada naredila vse, kar je bilo potrebno in noče slišati nobene pritožbe.

To je na svoji koži v sredo občutila tudi predsednica Združenja medicinskih sester Sophia Thomas, ki se je udeležila sprejema ob dnevu hvaležnosti medicinskim sestram v Ovalni pisarni Bele hiše. Na vprašanje novinarjev je odgovorila, da je bila oskrba z zaščitno opremo po ZDA sporadična in Trump je nemudoma vskočil ter jo zatrl.

"Sporadična zate, za veliko drugih ljudi pa ne. Slišal sem nasprotno. Slišal sem, da ste založeni z zaščitnimi oblekami. Uvodoma nismo imeli nič, prazne police, ker prejšnja vlada ni dala nič nanje. Slišim, da imamo izjemne zaloge. Izjemne zaloge," je dejal Trump, ki je že v torek skušal krivdo za klavrn odgovor svoje vlade na pandemijo novega koronavirusa naprtiti vladi predsednika Baracka Obame.

V pogovoru za ameriško televizijo ABC je dejal, da jim prejšnja vlada ni pustila nič, so pa nato le vzpostavili neverjetne zaloge. Voditelj televizije ga je opozoril, da je predsednik že več kot tri leta in ga vprašal, kaj je naredil v tem času, da popolni zaloge.

"Če sem iskren, se mi veliko dogaja. Imamo veliko ljudi, ki nočejo, da bi država uspela. Zapravili so veliko časa z Rusijo, Rusijo, Rusijo. To se je izkazalo za popolno prevaro. Potem so naredili Ukrajino in to je bila popolna prevara. Potem so vložili ustavno obtožbo predsednika ZDA povsem brez razloga," je odgovoril Trump.

V ZDA se je do sredo zvečer z novim koronavirusom okužilo 1,23 milijona ljudi, v najbolj prizadeti državi New York 324.000. V New Yorku jih je zaradi covida-19 umrlo 25.623, vendar pa jih je okrevalo doslej že 54.597. V torek je umrlo le 232 ljudi. V New Yorku za zdaj že teden dni kaže, da je najhujše mimo in statistika se popravlja, kar pa ne velja za preostale ZDA.


Obenem so v sredo objavili raziskavo s povsem presenetljivimi rezultati, ki mečejo dvom na uporabnost ukazov ljudem, da ostanejo doma. Raziskava je zajela 1269 na novo hospitaliziranih v zadnjih treh dneh v 113 bolnišnicah New Yorka. Kar 66 odstotkov sprejetih v bolnišnico je upokojencev in brezposelnih, torej ljudi, ki so običajno doma in se ne vozijo naokoli z javnim prometom.

Guverner Andrew Cuomo je pričakoval, da bo večina hospitaliziranih med tistimi, ki so v tako imenovanih prvih bojnih vrstah oziroma bolj izpostavljeni okužbam zaradi svojega dela. Raziskava je ugotovila, da je med sprejetimi v bolnišnico 73 odstotkov starejših od 51 let, kar 96 odstotkov jih ima kakšno težavo z zdravjem, le štirje odstotki pa uporabljajo javni prevoz.

V državi Maryland pa so zvezni tožilci sprožili preiskavo pogodbe za 12,5 milijona dolarjev vredno zaščitno opremo, ki je bila plačana, vendar ni nikoli prišla. Država Maryland je podpisala pogodbo s podjetjem Blue Flame Medical, ki sta ga ustanovila dva republikanca z velikimi političnimi zvezami. Republikanski guverner je pogodbo prejšnji teden odpovedal, mediji pa poročajo, da je isto podjetje počelo podobno tudi v drugih državah.

Covid-19 je v sredo zahteval tudi prvo smrtno žrtev med 30.000 tistimi, ki jih je priprla ameriška služba za priseljevanje. V San Diegu je umrl 57-letni tujec, katerega imena niso objavili.

Trump je medtem menil, da se šole lahko odprejo po večini ZDA, a bo razumel, če bodo starejši učitelji ostali doma. Ameriško pravosodno ministrstvo je tudi zaprosil, naj uvede preiskavo poročil o manipulacijah trga mesa. Američani sedaj ugotavljajo, da je 80 odstotkov trga predelave mesa v ZDA v rokah štirih velikih podjetij.

Potem, ko je finančni minister ZDA Steven Mnuchin zagrozil s kazenskim pregonom, je v sredo 42 podjetij z delnicami na borzi sporočilo, da bo vrnilo kredit, ki so ga vzeli v skladu s kongresnim zakonom o finančni pomoči podjetjem in posameznikom. Za nepovratne kredite majhnim podjetjem, da ohranijo delovna mesta, je kongres namenil 600 milijard dolarjev, vzela pa so jih tudi večja podjetja, zato je za mala podjetja denarja tudi zmanjkalo.

Ogorčenje je vzbudilo poročilo, da so si brezplačno posojilo privoščili tudi takšni, kot je košarkarski klub NBA Los Angeles Lakers, verige restavracij Shake Shack, Ruth's Chris Steakhouse in Potbelly Sandwich Shop ter druga podjetja s tržno vrednostjo nad 100 milijonov dolarjev in direktorji z več milijoni dolarjev letne plače. Doslej je 42 podjetij obljubilo, da bo vrnilo skupno za 337,1 milijona dolarjev posojil.