cg_zdravstveni_domovi Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali...

jesenice alge Svet24.si

Temni madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Steinmeier: Odločitev o begunskih kvotah bi lahko bila sprejeta z večino glasov in ne s soglasjem

Deli na:
Steinmeier: Odločitev o begunskih kvotah bi lahko bila sprejeta z večino glasov in ne s soglasjem

Foto: Reuters

Pred izrednim vrhom EU o begunski krizi je Nemčija danes znova pritisnila na tiste države članice povezave, ki nasprotujejo obveznim kvotam za porazdelitev beguncev. Kot je za časnik Passsauer Neue Presse dejal nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier, bi bila lahko odločitev o kvotah sprejeta tudi s kvalificirano večino glasov.

"Nemčija, Avstrija, Švedska in Italija ne morajo same nositi celotnega bremena. Tako evropska solidarnost ne deluje. In če ne bo šlo drugače, bi morali resno razmisliti o instrumentu kvalificirane večine," je opozoril vodja nemške diplomacije po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

V EU se pomembne politične odločitve načeloma sprejemajo s soglasjem vseh 28 držav članic. V primeru odločanja s kvalificirano večino je obvezujoča odločitev, če jo podpre 55 odstotkov držav članic, ki predstavljajo najmanj 65 odstotkov prebivalstva EU. Obveznim kvotam nasprotujejo predvsem Madžarska, Poljska, Češka in Slovaška.

Kot je še opozoril Steinmeier, imajo begunci pogosto povsem napačne predstave o Nemčiji. Krožijo številne napačne informacije, kot na primer da je vsakemu Kosovcu v Nemčiji zagotovljeno delovno mesto ter da je Nemčija pripravljena sprejeti vsakega, da bi le zapolnila vrzel na trgu delovne sile.

Steinmeier se sicer danes mudi na obisku v Turčiji, ki si s Sirijo deli okoli 900 kilometrov dolgo mejo. V tej državi sta približno dva milijona sirskih beguncev.

V EU se krepijo pozivi, da je za zajezitev begunskega vala nujno povečati pomoč Turčiji, da bo lahko poskrbela za številne begunce in ti ne bodo iz nje bežali proti Zahodu. Vodja nemške diplomacije je danes tudi obljubil nadaljnjo pomoč Turčiji za sprejem beguncev.

Podpredsednik turške vlade Numan Kurtulmus je ob tem izpostavil, da je Turčija za 2,2 milijona sirskih beguncev, odkar se je leta 2011 začela državljanska vojna v Siriji, namenila 7,6 milijard ameriških dolarjev. Od začetka leta je turška obalna straža rešila 53.228 beguncev, ki so bili prek morja na poti v Evropo.