Tony Cetinski - Krik (Deliverable V-T1-T-SG)4490 Svet24.si

Priljubljeni pevec razkril, kako je včasih ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

marjetka-voglar-in-rudi-mlakar, poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Rudi premagal vse ovire in zanetil ljubezen

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Starejši dizli prepovedani tudi v največjih belgijskih mestih

Deli na:
Starejši dizli prepovedani tudi v največjih belgijskih mestih

Foto: Profimedia

Za prepoved starejših vozil z dizelskim motorjem so se v skrbi za kakovost zraka odločili tudi v največjih belgijskih mestih Bruslju, Antwerpnu in Gentu. Lastniki vozil z motorjem okoljskega standarda euro 3 ali nižje tako od 1. januarja ne smejo več na ulice teh mest, v Bruslju pa bodo spoštovanje prepovedi nadzirali samodejno s kamerami.

Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa, ki se sklicuje na podatke belgijskega avtomobilskega združenja, se prepoved nanaša na 17 odstotkov dizelskih vozil, registriranih na območju teh treh mest.

V Antwerpnu in Gentu določene omejitve veljajo tudi za vozila z dizelskim motorjem standarda euro 4. Lastniki teh vozil morajo za vožnjo po mestu plačati posebno dajatev, vožnja pa je dovoljenja le v določenem terminu.

Za splošno ali delno prepoved vseh ali starejših dizlov so se odločili v mnogih mestih po svetu. V četrtek se je skupini mest s takšnim ukrepom pridružila tudi Barcelona, kjer je ob delavnikih čez dan prepovedana vožnja dizelskih avtomobilov, v Španiji registriranih pred letom 2006. Prepoved se nanaša tudi na avtomobile z bencinskim motorjem, registrirane pred letom 2000.

Oblasti v mestih poskušajo z omejevanjem dizlov izboljšati kakovost zraka, ki je ponekod že nevarno slaba. Eno prvih mest s takšnim ukrepom je postal nemški Stuttgart, ki je prepoved določenih dizlov napovedal že spomladi 2017.

Tovrstni ukrepi so naleteli tudi na kritike in pomisleke, ali so sploh legalni. Mejnik glede slednjega je februarja 2018 postavilo zvezno upravno sodišče v Leipzigu, ki je odločilo, da so prepovedi starejših dizelskih vozil v mestnih središčih zakonite, saj gre za ukrep, namenjen izboljšanju kakovosti zraka.