nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Srhljivo! Mladoletni migranti spremenili šolo v hišo groze!

Deli na:
Srhljivo! Mladoletni migranti spremenili šolo v hišo groze!

Bilo je petek, 18. novembra, lani. V srednji šoli Värnhems v središču Malmöja na Švedskem je izbruhnil množični pretep.

Učilnice, jedilnica, hodniki in prostor pred šolo so spominjali na ulice mest na Bližnjem vzhodu. Stepli so se otroci migrantov. Od takrat naprej je šola obdana z ograjo in bodečo žico.

Leto in pol nazaj je šola prejela posebno nagrado za svoja prizadevanja na področju multikulturnosti. Levičarji so jo dajali za vzgled možnosti sobivanja domačinov ter mladih beguncev in migrantov. Idila ni trajala dolgo. Mladoletni migranti so na šoli začeli uvajati arabska pravila, nasilje z množičnimi pretepi, tihotapljenje drog in organiziranje v tolpe so postali del vsakdana. Tako bo po celi Švedski, pravijo učitelji, poroča Expressen.

Zgoraj omenjeni pretep je povzročil migrant, ker naj bi nekdo v jedilnici s pogledom ošinil njegovo dekle. Izbruhnil je množični pretep med »starimi« migrantskimi najstniki in tistimi, ki so prišli na novo. Več ljudi je bilo lažje poškodovanih, vodstvo šole pa je po posvetovanju s policijo odločilo, da bo šola zaprta tudi prihodnji ponedeljek. Toliko, da se strasti umirijo.

Okoli šole so postavili ograjo in bodečo žico, najeli so dodatne varnostnike. Vhod v izobraževalno ustanovo spominja kot na dobro varovano območje. Samo lani je morala policija v Värnhemsu 30-krat posredovati. Letos se nasilje nadaljuje. 11. januarja sta najstnika grozila z napadom znotraj šole, 19. januarja so varnostniki pri nekem migrantu našli pištolo.