Revija Reporter
Svet

Srhljivi krščanski kult: na desetine ljudi se je izstradalo do smrti, žrtve tudi otroci

STA
340

24. apr. 2023 6:00 Osveženo: 7:22 / 24. 4. 2023

Deli na:

Izkop žrtev kulta v Keniji

Profimedia

V Keniji so med preiskavo krščanskega kulta, katerega privrženci naj bi se izstradali do smrti, sprva izkopali posmrtne ostanke 21 oseb, včeraj pa je kenijska policija sporočila, da so našli še trupla 26 oseb. Skupaj so tako doslej izkopali posmrtne ostanke 47 oseb, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Policija je trupla našla v gozdu Shakahola v bližini obalnega mesta Malindi. "Danes smo izkopali še 26 trupel, tako da se je skupno število povzpelo na 47," je dejal predstavnik policije. Med žrtvami naj bi bili najmanj trije otroci. Kot je še dodal po poročanju AFP, se poleg iskanja posmrtnih ostankov nadaljuje tudi iskanje morebitnih preživelih.

Po poročanju kenijske radiotelevizije KBC je policija do zdaj identificirala 58 grobov. Kenijski časnik The Standard pa navaja, da bodo patologi odvzeli vzorce DNK in opravili teste, da bi ugotovili, ali so žrtve dejansko umrle zaradi lakote.

Pokojni naj bi bili privrženci krščanskega kulta, ki naj bi ga vodil pridigar Paul Mackenzie Nthenge, sicer vodja mednarodne cerkve Good news. Policija cerkev obtožuje, da je ljudem "prala možgane", da so jih lahko umorili s stradanjem.

Nthenge se je marca predal policiji in bil obtožen, potem ko sta dva otroka umrla od lakote. Kmalu za tem so ga sicer izpustili, saj je plačal približno 700 dolarjev varščine. Policija ga je nato pridržala 15. aprila, ko je odkrila trupla njegovih štirih privržencev, ki naj bi jim naročil, naj stradajo, da bi se "srečali z Jezusom".

Nthenge je zanikal, da bi storil kakršnokoli kaznivo dejanje in vztraja, da je svojo cerkev zaprl že leta 2019. Sodišče bo primer obravnavalo 2. maja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.