peter-prevc-mina-lavtizar_m24 Odkrito.si

Peter Prevc o slovesu od družine in obžalovanju

horoskop_astro_napoved Svet24.si

Horoskop za ponedeljek, 25. marca

Retrogradni Merkur Petisvet.si

Marsikaj se bo končalo, želje se bodo ...

družina čebokli Svet24.si

Kako sta Nataša in Tomaž končno postala starša

kraljica elizabeta, velika britanija, združeno kraljestvo, zastava Svet24.si

Kaj se bo zgodilo, ko bo umrla britanska kraljica ...

vichy bff, prijateljstvo Njena.si

Zahvali se svoji BFF in ji podari darilo!

leonida55 Njena.si

V resnici lepotica s težko preteklostjo?

Svet

Srhljiva teorija zarote: Rusi so v ozadju propagande proti cepljenju otrok

Deli na:
Srhljiva teorija zarote: Rusi so v ozadju propagande proti cepljenju otrok

Foto: Profimedia - Fotografija je simbolična.

Gonja proti cepljenju otrok je zelo razširjena, tudi na družbenih omrežjih. Je v ozadju načrtno delovanje ruske vlade?

Raziskovalci univerze George Washington, univerze Maryland in univerza John Hopkins, so preučili 1,7 milijona tvitov proti cepljenju otrok, ki so bili objavljeni med julijem 2014 in septembrom 2017.

Ugotavljali so, koliko od teh tvitov so objavili navadni uporabniki tviterja in koliko tako imenovani troli oziroma provokatorji ter računalniški boti.

Pri tem so odkrili, da ruski troli na tviterju in boti glede cepljenja tvitajo veliko pogosteje kot povprečni uporabniki tviterja.

Na tviterju se med drugim pojavljajo zavajajoči tviti v slogu: »Ali veste, da obstaja tajna vladna baza podatkov, v katerih so podatki o otrocih, ki imajo zdravstvene posledice zaradi cepljenja.«Drugi uporabnik tviterja pa: »Večina bolezni, proti katerim so cepljenja, so v veliko primerih v resnici relativno neškodljive, kar pomeni, da so cepljenja nepotrebna.«

Kot piše v študiji, ki jo je objavil American Journal of Public Health, so glavni cilj teh tvitov, ki so polni netočnosti in teorij zarot, da bi ameriško javnost polarizirali glede cepljenja.

Ruski troli in boti, ki propagirajo proti cepljenju, pa niso edini vir širitve lažnih informacij o cepljenju. V povprečju vsebine, ki nasprotujejo cepljenju otrok, prihajajo od gorečih nasprotnikov cepljenja, je za ameriški US News dejala Renee DiResta, soustanoviteljica skupine, ki zagovarja cepljenje otrok.

Algoritmi na družbenih omrežjih potem vsebine proti cepljenju ponujajo drugim uporabnikom družbenih omrežij, ki so nagnjeni k različnim teorijam zarot.

Loading...