386253406_17923812026784758_2766310914979407498_n Svet24.si

V Postojni pogrešano osebo našli mrtvo

Sinji lebduh Svet24.si

V Sloveniji opazili zelo redko vrsto ptice

Irena Šinko Necenzurirano

Zadnji razpis ministrice Šinko: za svetovalca ...

cerkev Reporter.si

Duhovnik naj bi se zaljubil v zdravnico: zaradi ...

doncic porsche Ekipa24.si

Se šali?! Kek razkril, da je za noro ceno na ...

nejc-krevs Odkrito.si

Nejc Krevs: BLIŠČ IN BEDA

Josua Tuisova Ekipa24.si

Zvezdniku je med svetovnim prvenstvom umrl ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Srbska premierka Ana Brnabić ponudila odstop; možne so predčasne volitve

Deli na:
Srbska premierka Ana Brnabić ponudila odstop; možne so predčasne volitve

Ana Brnabić - Foto: Profimedia

Srbska premierka Ana Brnabić je v včerajšnjem televizijskem nagovoru državljanov ponudila svoj odstop s položaja. Predsednik države Aleksandar Vučić pa je napovedal možnost razpustitve parlamenta in sklica predčasnih volitev.

Jasno je, da bomo imeli predčasne parlamentarne volitve, vprašanje je le, kdaj se bo to zgodilo, je po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina dejal Vučić.

Premierka Brnabić je dejala, da je v vsakem trenutku pripravljena odstopiti in da lahko opozicija računa na to, je poročala srbska tiskovna agencija Tanjug.

Na novinarski konferenci z Vučićem je povedala, da meni, da so volitve edini izhod iz trenutne situacije, saj se, kot je dejala, opozicija niti 12 dni po pozivu s strani predsednika države na pogovore ni odzvala.


"Največja čast in zadovoljstvo mi je bilo, da sem imela priložnost opravljati to dolžnost. Sreča je, da sem imela priložnost, da delam za svojo državo in dam vse od sebe. A ko se družba nahaja v takšni krizi, so edina rešitev pogovori, a oni tega ne želijo. Na žalost, tako računajte, da imate na mizi moj odstop," je dejala.

Dodala je, da je govorila tudi s predsednikom vladajoče Srbske napredne stranke (SNS) Milošem Vučevićem, "da so parlamentarne volitve do konca leta edini način za rešitev krize". "Volitve so edini način, na katerega se pride na oblast v demokratičnih družbah, ne pa nasilje," je še povedala, kot navaja Tanjug.

Vučić je v včerajšnjem nagovoru napovedal tudi vrsto ekonomskih ukrepov, med drugim zvišanje plač zaposlenim v izobraževanju in višje pokojnine. Po njegovih besedah bi minimalne pokojnine lahko v letu 2024 dosegle 390 evrov, cilj pa je, da bodo do konca leta 2025 višje od 450 evrov.

V Beogradu vsak teden potekajo protesti srbske opozicije in državljanov, ki sta jih spodbudila smrtonosna strelska napada v začetku maja.