stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Srbija v krempljih epidemije oslovkega kašlja

Deli na:
Srbija v krempljih epidemije oslovkega kašlja

Fotografija je simbolična. - Foto: Depositphotos

V Srbiji so v januarju zabeležili 253 primerov oslovskega kašlja, lani pa 1342 primerov, so v sredo sporočili s srbskega ministrstva za zdravje. Eden od razlogov za povečano število obolelih je po navedbah ministrstva upad števila cepljenih otrok, čeprav je cepljenje proti oslovskemu kašlju obvezno.

Iz Beograda so že v sredo poročali, da so zaradi oslovskega kašlja od lanske jeseni umrli štirje dojenčki. Podobno je danes sporočilo ministrstvo, da so od začetka lanskega leta do konca januarja zaradi te bolezni umrli štirje dojenčki, mlajši od treh mesecev. Nihče od njih ni bil cepljen.

Ministrstvo za zdravje in srbski inštitut za javno zdravje sta poudarila, da je najboljša preventiva pred okužbo pravočasno cepljenje dojenčkov, ki so dopolnili dva meseca starosti, pa tudi imunizacija vseh ostalih necepljenih in nepopolno cepljenih otrok.

Zaradi širjenja oslovskega kašlja so v srbski prestolnici že konec decembra razglasili epidemijo. Epidemija oslovskega kašlja je pred tem pestila tudi Hrvaško, o več primerih okužb so poročali tudi iz Črne gore.

Oslovski kašelj je bolezen dihal. Povzroča jo bakterija bordetella pertussis, ki se nahaja v ustih, nosu in žrelu. Otroci, ki zbolijo za oslovskim kašljem, imajo lahko epizode kašlja, ki trajajo štiri do osem tednov. Prenaša se s človeka na človeka s kužnimi kapljicami, navajajo na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Oslovski kašelj je še vedno pomemben vzrok smrti pri dojenčkih, mlajših od šest mesecev.