nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

marko in jerneja Njena.si

Poroka na prvi pogled: Trk realnosti takoj po ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Srbija napoveduje aretacijo Thacija, če bo ta res prišel v Beograd

Deli na:
Srbija napoveduje aretacijo Thacija, če bo ta res prišel v Beograd

Foto: Bobo

Dolgoletni kosovski premier, sedaj pa zunanji minister in namestnik premiera Hashim Thaci naj bi se prihodnji teden udeležil mednarodne konference v Beogradu. Srbske oblasti so v luči obiska danes sporočile, da zaporni nalog za Thacija še vedno velja in da ga bodo, če bo prišel v Srbijo, aretirali.

Aretacijo Thacija sta danes napovedala srbski notranji minister Nebojša Stefanović in tožilec za vojne zločine Vladimir Vukčević. "Policija bo ravnala v skladu z zakonom in ga privedla pred roko pravice," je bil po poročanju nemške tiskovne agencije dpa jasen minister.

Thaciju - podobno kot še več drugim vidnim Kosovcem - v Srbiji očitajo vojne zločine v času konflikta na Kosovu v letih 1998-1999. Za njimi so razpisali mednarodne tiralice in na različnih letališčih se je v minulih letih večkrat zgodilo, da so bili aretirani, dokler ni Interpol teh tiralic umaknil.

Kot sicer piše avstrijska tiskovna agencija APA, je bil Thaci kot viden predstavnik nekdanje Osvobodilne vojske Kosova že leta 1997 v Srbiji v odsotnosti obsojen na deset let zapora zaradi terorizma, medtem ko je bil zaporni nalog zanj izdan že leta 1993.

Kot je danes pojasnil Vukčević, so preiskavo proti Thaciju le začasno ustavili, ker je bil ta zanje pač nedosegljiv, vendar pa zaporni nalog zanj v Srbiji še vedno velja.

Thaci bi se naj udeležil konference z naslovom Evropske integracije zahodnega Balkana, ki jo 23. in 24. aprila v Beogradu ob podpori britanskega veleposlaništva pripravlja nevladna organizacija Mladinski odbor za izobraževanje. Organizatorji so danes sporočili, da je Thaci potrdil svojo udeležbo. Poleg njega so sicer povabili tudi zunanje ministre Srbije, Makedonije in BiH.

Thacijev namestnik Petrit Selimi je po poročanju APA za medije dejal le, da je Thaci res načeloma sprejel povabilo.