ženska Dobra karma

Bila bi milijonarka, če bi za ta stavek vsakič ...

doris Zorman Svet24.si

33-letna Doris je izginila!

alenka-bratušek Reporter.si

Čestitamo in pozdravljamo! Danes slavi Alenka ...

trgovina, sofija, maska Svet24.si

Infektologinja Bojana Beović o tem, zakaj je ...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Orban je na cilju, kdaj bo Janša?

jelena karleuša Odkrito.si

Jelena Karleuša - Jo je mož res surovo pretepel?!

nikolina 2 Njena.si

Nikolina po poroki: 'Nisi zame, nehaj se truditi!'...

Svet

Sporni marakeški dogovor podpira tudi vodilni kandidat Evropske ljudske stranke Manfred Weber

Deli na:
Sporni marakeški dogovor podpira tudi vodilni kandidat Evropske ljudske stranke Manfred Weber

Foto: Bobo

Vodilni kandidat Evropske ljudske stranke Manfred Weber po poročanju nemških medijev podpira sporni marakeški dogovor, Jens Spahn pa je zadržan.

Marakeški dogovor oziroma globalni pakt Združenih narodov o migracijah, ki bo sprejet na posebni konferenci v maroškem mestu Marakeš v začetku decembra, ni vroča tema samo v Sloveniji, ampak tudi v Nemčiji, državi, ki je največji evropski magnet za prosilce za azil.

O marakeškem dogovoru je tako pred tedni razpravljal nemški zvezni parlament. V razpravi se je pokazalo, da ga podpirajo vse stranke v bundestagu razen AfD. A nekaj z marakeškim dogovorom nezadovoljnih glasov je slišati tudi v CDU Angele Merkel.

Tako je kandidat za novega predsednika nemških krščanskih demokratov Jens Spahn, ki za zdaj precej zaostaja za glavnima kandidatoma Friedrichom Merzem in Annegret Kramp-Karrenbauer, predlagal, da bi o marakeškem dogovoru glasovali tudi na kongresu CDU, ki bo v začetku decembra v Hamburgu. Če se bo pokazal dvom, tako predlaga Spahn, naj Nemčija dogovora oziroma pakta ne podpre.

Manfred Weber: Globalni pakt o migracijah zagotovo ni popoln, a je smiseln, in sicer zato, ker je »pakt za multiletarizem«.

Če Spahn, ki je znan po svojih zadržkih do sprejemanja muslimanskih migrantov, ki so sovražni do zahodnega načina življenja, dvomi o marakeškem dogovoru, pa ga je na drugi strani podprl vodilni kandidat Evropske ljudske stranke (ELS) na evropskih volitvah prihodnjega maja Manfred Weber. Ta je, kot pišejo nemški mediji, dejal, da globalni pakt o migracijah zagotovo ni popoln, a je smiseln, in sicer zato, ker je »pakt za multiletarizem«. Torej pakt, ki omogoča sodelovanje večjega števila držav glede migracij.

Weber, ki prihaja iz vrst bavarske CSU in ima med drugim tudi podporo vseh slovenskih članic ELS, je zagovornik strožjega nadzora mej in bolj zadržane migrantske politike, a je bil tudi sprva zagovornik spornih migrantskih kvot, to je zavezujočega prerazdeljevanje prosilcev za azil, zlasti tistih, katerih glavni cilj je Nemčija, po vseh članicah EU.

loading...
Loading...