irena pan 1 Dobra karma

Znana novinarka verjame, da obstaja še veliko ...

lidija bačič7 Svet24.si

FOTO: Lidija Bačić objavila vročo fotografijo ...

jansa otroci urska insta Reporter.si

Kdo pri Janševih skrbi za otroka, ko Urška ...

testiranje, bris, koronavirus Svet24.si

Znane ponedeljkove številke, toliko novih ...

janez jansa pf1 Necenzurirano

Za Janševo vlado je najprej ekonomija, potem ...

alenka-dovžan Odkrito.si

Nekdanja legenda belih strmin je prava upokojenka

ugodno-oddam-sina-adnan-avdić Njena.si

Ugodno oddam sina: Kaj se je zgodilo z Adnanom?!

Svet

Spopad zapornikov in paznikov v Guantanamu

Deli na:
Spopad zapornikov in paznikov v Guantanamu

Foto: Reuters

Pazniki ameriške vojske so v soboto na silo vdrli v zgradbo taborišča številka šest v zaporniškem kompleksu za osumljene teroriste Guantanamo na Kubi in udeležence gladovne stavke, ki traja že od februarja, zaklenili v samice.

Razlog za nasilno posredovanje je bil, kot je pojasnil tiskovni predstavnik kapitana bojne ladje Robert Durdand, zakritje oken in varnostnih kamer s strani ujetnikov.

Pazniki so posredovali le nekaj ur po tistem, ko je Guantanamo zapustila delegacija Mednarodnega komiteja Rdečega križa.

Nekateri ujetniki so se uprli tudi z improviziranim orožjem, zato so pazniki uporabili strelno orožje z "manj kot smrtonosnimi naboji". Huje poškodovanih naj ne bi bilo, ne med pazniki in ne med ujetniki, ki so po uporu končali v samicah.

Za taborišče številka šest velja srednja stopnja varnosti, v njem pa je okrog 80 ujetnikov, katerih celice se lahko odprejo v skupen prostor za molitve in druženje.Gladovna stavka se je začela v začetku februarja zaradi podobno ostrega posredovanja paznikov, ki naj bi tudi grdo ravnali s Koranom. Število stavkajočih se je povečevalo in zdaj jih je 43, od katerih jih 11 že prisilno hranijo s cevko skozi nos.

V Guantanamu, ki ga je ameriška vlada odprla na začetku vojne proti terorizmu januarja 2002, da bi se izognila pristojnostim domačih sodišč, je še vedno 166 ujetnikov.

Večina jih je zaprta že več kot desetletje. Polovica je že na seznamu za izpustitev, ker niso nevarni oziroma ni nobenih dokazov, da so povezani s terorizmom.

Vendar pa nimajo kam, saj v ZDA ne morejo, ker jim to preprečuje kongres, tuje države, ki obstoj zapora redno kritizirajo, pa jih nočejo sprejeti. Večina jih v domače države ne more, ker jim tam grozi nadaljnje kršenje človekovih pravic.

Loading...