mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

"Spitzenkandidatka" Violeta Tomić je prepričala le pet odstotkov evropskih volivcev

Deli na:
"Spitzenkandidatka" Violeta Tomić je prepričala le pet odstotkov evropskih volivcev

Violeta Tomić - Foto: Bobo

Pet evropskih političnih družin je včeraj v Maastrichtu soočilo mnenja v prvi večji razpravi pred evropskimi volitvami. Osredotočili so se na tri teme, ki so jih kot ključne izpostavili mladi: digitalno in trajnostno Evropo ter prihodnost Evrope. Na spletnem glasovanju sta se najbolje odrezala Frans Timmermans in Bas Eickhout, sicer oba Nizozemca.

Razpravljali so socialdemokrat Frans Timmermans, predstavnik zmernih evroskeptikov, evropskih konservativcev in reformistov Jan Zahradil, liberalec Guy Verhofstadt, predstavnik Zelenih Bas Eickhout in predstavnica evropske levice Violeta Tomić.

V oči bode dejstvo, da med njimi ni bilo vodilnega kandidata največje evropske politične družine, desnosredinske Evropske ljudske stranke (EPP), Manfreda Webra, ki je vabilo zavrnil zaradi udeležbe na slovesnosti za svojega političnega mentorja Thea Waigla, ki je pred dnevi napolnil 80 let.

90-minutna razprava, ki so jo pripravili trije maastrichtski partnerji - univerza, mesto in pokrajina Limburg - ter Evropski forum mladih in Evropski novinarski center v sodelovanju z medijem Politico, se je osredotočila na skrbi študentov in mladih po Evropi.

Na spletnem glasovanju se je v razpravi najbolje odrezal Timmermans s 43 odstotki, na drugo mesto se je uvrstil Eickhout s 36 odstotki, daleč zadaj pa so ostali Verhofstadt z devetimi, Zahradil s sedmimi in Tomićeva s petimi odstotki. Izpostaviti je sicer treba, da sta se najbolje uvrstila Nizozemca, torej domačina.

Razprava, ki sta jo vodila urednik pri Politicu Ryan Heath in rektorica maastrichtske univerze Rianne Letschert, je bila dinamična in na trenutke tudi precej razgreta, saj so besedne puščice letele tako med kandidati kot od kandidatov proti odsotnemu Webru, slišati je bilo tudi nekaj konkretnih predlogov.


Timmermans je na primer predlagal minimalno 18-odstotno davčno stopnjo na dobiček podjetij, s čimer so se strinjali vsi razen Zahradila. Tomićeva je predlagala po slovenskem zgledu evropsko minimalno plačo, ki mora za 20 odstotkov presegati minimalne življenjske stroške.

Verhofstadt se je zavzel za evropski internetni model, za vzpostavitev evropskega Facebooka in Googla, čemur je Timmermans oporekal, ter za vključitev trajnostnih standardov v vse trgovinske sporazume, pri čemer mu je Eickhout očital, zakaj tudi ne počne tega, kar pridiga.

Vseh pet se je v primeru, da prevzamejo predsedniški položaj v Evropski komisiji, zavezalo k spolno uravnoteženi komisarski ekipi. Podprli so tudi idejo švedske zunanje ministrice Margot Wallstrom, da naj vsaka članica predlaga dva komisarska kandidata - žensko in moškega. Timmermans in Eickhout sta kandidatkam obljubila dobre portfelje.

Na vprašanje, kako bi izboljšali komuniciranje z mladimi, je Tomićeva predlagala uvedbo lestvice lažnih novic, s čimer se Eichout ni strinjal, češ da kdo bo pa sodil o takšni lestvici. Timmermansov odgovor na to vprašanje je - izobraževanje. Zahradil verjame v zmožnost mladih, da sami presojajo, Verhofstadt pa, da je potrebne več konkurence, da bodo ljudje lahko izbirali.

Na sklepno vprašanje, kaj je njihova najdrznejša ideja za Evropo, je Eickhout odgovoril, da bi izkoreninjenje revščine in trajnostne cilje postavil na prvo mesto. Tomićeva bi prepovedala na evropskem trgu vse, kar je proizvod suženjstva, otroškega dela ali uničevanja okolja. Verhofstadt želi resnično evropsko migracijsko politiko, Zahradil pa ohlapnejšo in prožnejšo Evropo več hitrosti in valut, ki ne bo pokroviteljska in pridigarska. Timmermans poziva k spravi med Evropo in Afriko, k sprejetju Afrike kot sestrske celine.

Naslednja razprava bo v četrtek v Firencah, ključno soočenje pa bo 15. maja v Bruslju.