mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

marjetka-voglar-in-rudi-mlakar, poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Rudi premagal vse ovire in zanetil ljubezen

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Špekulantska uradnica deželi Salzburg pridelala za 340 milijonov evrov izgub

Deli na:
Špekulantska uradnica deželi Salzburg pridelala za 340 milijonov evrov izgub

Foto: Arhiv Reporterja

Avstrijsko zvezno deželo Salzburg pretresa finančni škandal, ki bo imel očitno tudi politične posledice. Ljudska stranka, ki s socialdemokrati tvori vladajočo koalicijo, namreč zaradi afere terja predčasne volitve, ki naj bi bile že v začetku prihodnjega leta.

Afera je izbruhnila, potem ko je prišlo na dan, da je deželna uradnica denar davkoplačevalcev vlagala v zelo tvegane posle. Zaenkrat ni dokazov, da bi se uradnica sama okoristila, je pa avstrijska zvezna dežela na njen račun utrpela za 340 milijonov evrov izgub, danes poroča nemški dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitug.

Z zadevo se zdaj ukvarjata tožilstvo in služba za boj proti korupciji, v naslednjih dneh pa naj bi bila po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA sprejeta odločitev, ali bo morala ženska v preiskovalni pripor.

Po pisanju medijev so se špekulacije z denarjem davkoplačevalcev začele po letu 2001, sprva uspešno, po petih letih pa so začele nastajati izgube, ki jih je skušala uradnica prikriti s še bolj tveganimi špekulacijami.

Da zadeva ne bi prišla na dan, je ponaredila številne dokumente, poleg tega pa več let nikoli ni šla na dopust, dokler je niso letošnje poletje k temu prisilili. In takrat je zadeva prišla na dan.


Novembra je ženska svojemu nadrejenemu pojasnila stvari in tudi povedala, da je nastalo za 340 milijonov evrov izgub. Pristojni organi doslej sicer še niso uspeli potrditi, ali je ta vsota resnična, saj vseh dokumentov še niso pregledali.

Prav danes pa so po poročanju APA razkrili, da je imela dežela Salzburg poleg 50 uradnih poslov z izvedenimi finančnimi instrumenti še 253 takih poslov, o katerih doslej ni bilo znanega nič.

Zadeva je občutljiva tudi politično, saj je deželna glavarka Gabi Burgstaller pomembna predstavnica socialdemokratov na zvezni ravni, Ljudska stranka pa se sprašuje, kako je mogoče, da vodstvo dežele tako dolgo ni odkrilo špekulacij uradnice.

Socialdemokrati zaenkrat politično odgovornost zanikajo in opozarjajo, da je žrtev prav dežela in da špekulacij ni odkrilo niti računsko sodišče.

Zadeva odmeva tudi na Dunaju. Vodja Ljudske stranke Michael Spindelegger je dejal, da v prihodnje na nobeni ravni ne sme več priti do tveganih finančnih poslov z denarjem davkoplačevalcev, finančna ministrica Maria Fekter, ki prav tako prihaja iz Ljudske stranke, pa že pripravlja ustrezno zakonsko določilo, ki bo take posle prepovedalo.