stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Spektakel v Alpah: Zmajarska dirka Red Bull X-Alps

Deli na:
Spektakel v Alpah: Zmajarska dirka Red Bull X-Alps

V Salzburgu se je začela tokrat jubilejna deseta zmajarska preizkušnja Red Bull X-Alps. 31 tekmovalcev iz 21 držav se je podalo na 1031 kilometrov dolgo pot do Monaka, ki jo morajo premagati peš ali z zmaji, ki jih prenašajo v nahrbtnikih.

Izjemno zahtevno tekmovanje terja vrhunsko psihično in fizično pripravljenost. Neredko tekmovalci premagajo tudi po več kot 100 kilometrov na dan, lanski zmagovalec Švicar Christian Maurer pa je za pot potreboval 11 dni, 4 ure in 22 minut.

Na dobrih 1000 kilometrov dolgi poti je deset postaj, ki jih morajo tekmovalci obvezno obiskati. Tekmuje se med peto uro zjutraj in pol enajsto zvečer, vsak tekmovalec pa lahko uporabi enkratno nočno dovolilnico in eno noč prebije na poti. V ekipi lahko imajo tekmovalci še dva pomočnika, sicer pa je vsaka zunanja pomoč prepovedana.

Začetek letošnje dirke je bil spektakularen. Tekmovalci so startali v starem delu Mozartovega mesta in tekli na vrh 1287 metrov visokega Gaisberga nad Salzburgom, med potjo pa so jih spodbujali tisoči navdušenih navijačev. Z Gaisberga so se z zmaji spustili proti naslednji vmesni postaji, 2995 metrov visokem Dachsteinu, ki v zračni črti 55 kilometrov oddaljen od Salzburga. Ugodno vreme je tekmovalcem omogočilo velik del poti premagati po zraku.

Dirko lahko spremljate na spletni strani Red Bull Mobile Live Tracking, na Facebooku ali na Twitterju.