pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Brigita Langerholc Njena.si

Brigita Langerholc se je z družino preselila na ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Špansko princeso oprostili obtožb o pranju denarja, ne pa tudi davčne utaje

Deli na:
Špansko princeso oprostili obtožb o pranju denarja, ne pa tudi davčne utaje

Foto: Reuters

Sestro španskega kralja Felipeja VI., princeso Cristino je včeraj sodišče v Palmi de Mallorci oprostilo obtožbe o pranju denarja, poročajo tuje tiskovne agencije. A princesi, ki je obtožena, da je skupaj s svojim soprogom iz javnih sredstev utajila šest milijonov evrov, bi še vedno lahko sodili zaradi sodelovanja v davčni utaji.

Preiskovalni sodnik Jose Castro, ki je obtožnico proti Cristini in njenemu soprogu, nekdanjemu rokometašu Inakiju Urdangarinu, potrdil 25. junija, se mora sedaj odločiti, ali bo proti njej vložil uradno obtožbo zaradi davčne utaje.

Poleg tega mora sprejeti odločitev, ali bodo v njenem primeru začeli z uradnim sojenjem in ali bo na njem morala nastopiti, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Obtožbe zoper Urdangarina ostajajo nespremenjene, tako da mu bodo skupaj z drugimi soobtoženimi sodili.

Cristinin odvetnik Miquel Roca je bil nad odločitvijo sodišča presenečen, saj vztraja, da je nedolžna. Napovedal je, da bodo nadaljevali z obrambo, saj menijo, da ni zadostne podlage za kakršne koli obtožbe.


Obtožnica iz 25. junija par bremeni, da sta utajila denar iz javnih sredstev, namenjenih dobrodelni ustanovi Noos. 49-letna Cristina je bila članica upravnega odbora Noosa, njen soprog pa predsednik. Obenem sta bila lastnika podjetja Aizoon, za katerega preiskovalci sumijo, da je služilo le kot krinka za pranje denarja.

Preiskovalni sodnik je februarja letos šest ur zasliševal Cristino v zvezi z računi, ki kažejo, da je uporabljala denar podjetja Aizoon v osebne namene. Tako je z njim financirala dela v njunem domu v Barceloni, plesni tečaj ter knjige o Harryju Potterju.

Princesa Cristina, sicer mati štirih otrok z magisterijem univerze v New Yorku, je v svojem zagovoru dejala, da je preprosto zaupala svojemu možu in ni o njegovih poslovnih zadevah vedela ničesar. A preiskovalni sodnik je po štiriletni preiskavi zaključil, da bi Urdangarin vse skupaj težko izpeljal brez njene privolitve in strinjanja.

Urdangarin in Cristina sta vse od leta 2011 izključena iz dejavnosti kraljeve družine.