Revija Reporter
Svet

Španski premier je oster nasprotnik prostitucije, njegovo ministrstvo pa je odobrilo sindikat spolnih delavcev

STA

1. sep. 2018 6:00

Deli na:

Pedro Sanchez

Reuters

V Španiji odmeva novica, da je administracija španskega premierja Pedra Sancheza odobrila sindikat spolnih delavcev. To je precej neprijetno za predsednika vlade, ki je odločen nasprotnik prostitucije in je junija prišel na oblast med drugim tudi z obljubo boja proti izkoriščanju žensk, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sindikat spolnih delavcev je registriral generalni direktorat ministrstva za delo, 4. avgusta pa je bila odločitev objavljena tudi v uradnem listu, kjer med drugim piše, da ima sedež v Barceloni.

"Prostitucija je v Španiji nezakonita in vlada ne bo podprla nobene organizacije, ki vključuje to nedovoljeno dejavnost," je Sanchez tvitnil iz Kolumbije, kjer se trenutno mudi na turneji po Latinski Ameriki.

Dodal je, da je ministrstvo za delo na sodišču začelo postopek zoper obstoj "organizacije spolnih delavcev", ki naj bi ščitila pravice delavcev te industrije.

Ministrstvo za delo je v izjavi sporočilo, da vlada "ne more dovoljevati prostitucije pod pretvezo 'sindikata' spolnih delavcev".

Ogorčenje nad njegovo odobritvijo pa je osebno izrazila tudi španska ministrica za delo Magdalena Valerio. "Kot ministrica in članica feministične vlade ne bi nikoli privolila v objavo v uradnem listu," je dejala.

Spolno delo je sicer v Španiji dopuščeno, saj ni niti nezakonito niti urejeno.

Prostitucija je zakonita in urejena v več evropskih državah, med drugim na Nizozemskem, v Švici, Avstriji in Nemčiji.