Revija Reporter
Svet

Španija zaprosila za 20 milijard za financiranje skrajšanega delovnika

STA

3. avg. 2020 18:25 Osveženo: 18:26 / 03. 8. 2020

Deli na:

Evri, bankovci, evro

/

Španija je Evropsko komisijo zaprosila za posojilo v višini 20 milijard evrov iz instrumenta Sure. S temi sredstvi bi financirala shemo skrajšanega delovnega časa, ki jo je sprejela v pomoč podjetjem, prizadetim ob pandemiji covida-19.

Točen znesek, ki ga bo država prejela iz sklada Sure, bo odvisen od tega, za koliko sredstev bodo zaprosile druge države članice EU, so danes po poročanju nemške tiskovne agencije dpa pojasnili na španskem gospodarskem ministrstvu.

Španija je med državami, ki jih je novi koronavirus v Evropi najbolj prizadel.

V omenjenem evropskem mehanizmu bo članicam EU na voljo 100 milijard evrov posojil za zaščito trga dela zaradi pandemije covida-19. Države bodo lahko iz sheme črpale posojila za različne ukrepe, od financiranja skrajšanega delovnega časa in čakanja na delo do spodbud za samozaposlene.

Sure je del širšega, 540 milijard evrov vrednega protikoronskega svežnja pomoči, o katerem so se države članice EU dogovorile aprila. Paket predvideva izključno posojila in ne nepovratnih sredstev.

Kot so pojasnili v Evropski komisiji, pri instrumentu Sure ni predhodno dodeljenih ovojnic. Slovenski finančni minister Andrej Šircelj pa je medtem v preteklosti javno navajal, da si Slovenija lahko s tega naslova obeta za 900 milijonov evrov posojil.