Revija Reporter
Svet

Španija vrača udarec Venezueli in izganja njenega veleposlanika

STA

27. jan. 2018 6:00

Deli na:

Španska zastava

Arhiv

Potem ko je Venezuela v četrtek španskega veleposlanika v Caracasu razglasila za nezaželeno osebo, ji je Španija vrnila milo za drago in enako storila venezuelskemu veleposlaniku v Madridu Mariu Isei, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Vlada se je odločila skladno z vzajemnimi odnosi in venezuelskega veleposlanika razglasila za nezaželeno osebo," je na včerajšnji tiskovni konferenci povedal predstavnik španske vlade Inigo Mendez de Vigo.

Isea se je na pobudo venezuelske vlade sicer že v sredo vrnil v domovino.

Španija in Venezuela sta v napetih diplomatskih odnosih, že odkar je socialistični voditelj Hugo Chavez leta 1999 prevzel oblast. Po njegovi smrti leta 2013 ga je nasledil trenutni predsednik Nicolas Maduro.

Odnosi med državama so se še dodatno zaostrili v četrtek, ko so venezuelske oblasti španskega veleposlanika Jesusa Silvo razglasile za nezaželenega. Španijo so ob tem obtožile tudi "stalne agresije" na socialistično vlado pod vodstvom Madura.

Evropska unija je obsodila četrtkov ukrep Venezuele, tamkajšnjo vlado pa je pozvala k preklicu svoje odločitve, še poroča AFP.