Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Somalijski pirati so lani z odkupninami zaslužili 127 milijonov evrov

Deli na:
Somalijski pirati so lani z odkupninami zaslužili 127 milijonov evrov

Foto: Reuters

Somalijski pirati so v letu 2011 pri ugrabitvah z odkupninami zaslužili 127 milijonov evrov, so danes sporočili Združeni narodi. Še leto prej so na ta način zaslužili le nekaj več kot 82 milijonov evrov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Odkupnine, ki so jih za izpustitev ugrabljenega plovila in posadke zahtevali somalijski pirati, so v letu 2011 v povprečju znašale 3,73 milijona evrov za ladjo in 7,5 milijona evrov za tanker, razkrivajo ugotovitve Urada ZN za boj proti mamilom in kriminalu (UNODC).

UNODC, ki je ugotovitve predstavil Varnostnemu svetu ZN, ki je v sredo razpravljal o problemu piratstva ob somalijski obali, opozarja, da je pranje denarja, pridobljenega z ugrabitvami, v zadnjem letu povzročilo visok dvig cen na območju Afriškega roga.
 
Sodišča v 20 državah po svetu trenutno sodijo 1116 Somalcem, obtoženim piratstva, še 688 primerov piratstva pa obravnavajo sodišča v afriških državah, kot so Kenija, Somalija, Sejšeli, Tanzanija in Mauritius, razkriva UNODC.
 
Povezav med somalijskimi pirati in uporniško islamistično milico al Šabab, ki deluje na območju Somalije, kjer se nasilno upira prehodni vladi v Mogadišu, UNODC ni odkril, je še izjavil izvršni direktor UNODC Jurij Fedotov.