bencin Svet24.si

Znane so nove cene goriv: So dosegle rekord, ali ...

jasna kuljaj Svet24.si

FOTO: Kje dopustujejo slovenski estradniki?

Jaša jenull Necenzurirano

Kaj bo Jaša Jenull rekel ob izbiri šefa ...

pirc musar ms Reporter.si

Kako sta obogatela Nataša Pirc Musar in njen mož...

dragic Ekipa24.si

Ste videli, slišali? Dragićev govor soigralcem v...

Omar Naber Odkrito.si

Omar Naber - Letos se mu bo zgodilo nekaj ...

goran dragic 22 mm Ekipa24.si

Nič ne bo z združitvijo Dončića in Dragića v ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Šolo želel poimenovati po Mussoliniju

Deli na:
Šolo želel poimenovati po Mussoliniju

Foto: Arhiv Reporterja

Eden od občinskih svetnikov v kraju Pieve Saliceto na severu Italije je predlagal, da bi nekdanjo vaško šolo, kjer je v začetku prejšnjega stoletja poučeval Benito Mussolini, poimenovali po fašističnem diktatorju, poročajo lokalni mediji.

Mussolini je bil leta 1902 učitelj v šoli, ki so jo kasneje preuredili v večnamensko dvorano. Občinski svetnik Giovani Iotti iz stranke Ljudstvo svobode nekdanjega premiera Silvia Berlusconija zato predlaga, da bi zgradba nosila ime "Benito Mussolini, učitelj".

Kot je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pojasnil Iotti, ne želi poveličevati podobe Mussolinija kot fašističnega voditelja, temveč le spomniti, da je bil Mussolini tudi učitelj.

Dejal je še, da se starejši prebivalci vasi spomnijo pričevanja svojih staršev, da je bil Mussolini strog, učitelj, a vedno dobro pripravljen na pouk. Spomnil je še, da je Mussolini leta 1930 v vasi odprl novo šolo.

Zakon iz leta 1952 sicer prepoveduje poveličevanje fašizma. Na to opozarjajo nasprotniki Iottijevega predloga, ki ob tem pripominjajo, da je Mussolini že bil diktator, ko je odprl novo šolo.