Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Solejmanijeva hčerka: "Nori Trump, ne misli, da je z mučeništvom mojega očeta vsega konec!"

Deli na:
Solejmanijeva hčerka: "Nori Trump, ne misli, da je z mučeništvom mojega očeta vsega konec!"

V Teheranu se je zbrala ogromna množica. - Foto: Reuters

Na žalnih slovesnostih v spomin na v petek ubitega poveljnika elitnih enot iranske revolucionarne garde, generala Kasema Solejmanija, se je danes v Teheranu zbralo več sto tisoč ljudi, po navedbah iranske televizije celo več milijonov. Pred krsto s posmrtnimi ostanki likvidiranega generala je že molil iranski vrhovni poglavar ajatola Ali Hamenej.

V Teheranu danes potekajo glavne slovesnosti v spomin na generala Solejmanija, ki je bil ubit v petek zjutraj v ameriškem letalskem napadu v Bagdadu. Slovesnost v Teheranu bi morala biti že v nedeljo, a so jo zaradi velikega interesa ljudi preložili na danes.

Današnje slovesnosti so se začele z molitvijo ob krstah s posmrtnimi ostanki Solejmanija in še petih drugih, ubitih v napadu, ki so jih postavili na univerzi v Teheranu. Molitev se je udeležilo na tisoče ljudi, vodil pa jih je Hamenej, ki je po poročanju tujih tiskovnih agencij v določenem trenutku celo jokal.

Ob Hameneju so na slovesnosti, ki so jo prenašale praktično vse iranske televizije, stali še iranski predsednik Hasan Rohani in druge osebnosti z vrha iranske politike in vojske.

Po koncu teh molitev bodo Solejmanijeve posmrtne ostanke prepeljali na trg Asadi na zahodu Teherana. Vzdolž te okoli tri kilometre dolge poti je že zbrana številčna množica ljudi, ki se želijo posloviti od ubitega generala. Državna televizija njihovo število ocenjuje na več milijonov.



Zbrani so oblečeni v črno, številni nosijo fotografije ubitega poveljnika, vihtijo rdeče šiitske zastave in vzklikajo gesla, kot so Smrt Ameriki in Smrt Izraelu. "Dati moramo uničujoč odgovor," je eden od žalujočih dejal za francosko tiskovno agencijo AFP. Drugi je menil, da bi moral Iran napasti vse vojaške baze ZDA v regiji, ki so v dosegu iranskih raket.

Solejmanijeva hči Zejnab Solejmani je po poročanju BBC posvarila, da ZDA zaradi napada čaka "temen dan". "Nori Trump, ne misli, da je z mučeništvom mojega očeta vsega konec," je dejala.

Po koncu današnjega dogajanja bodo Solejmanija prepeljali v šiitsko mesto Kom južno od Teherana, kjer prav tako načrtujejo posebno slovesnost. Sam pogreb Solejmanija naj bi bil nato v torek v njegovem rojstnem kraju Kerman na jugovzhodu Irana.

Spominske slovesnosti za ubitim generalom so potekale že v nedeljo. Po poročanju iranskih medijev se je v Ahvasu na jugozahodu države in svetem mestu Mašhad na severu Irana zbralo več sto tisoč ljudi. Posnetki iz obeh mest kažejo nepregledne množice in kilometrske kolone. Zlasti v Mašhadu je bil pritisk množice tako velik, da so komaj izvedli prevoz Solejmanijeve krste v Teheran. Zato so morali v Teheranu tudi preložiti slovesnosti na danes, še poroča dpa.