Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Sodišče zavrnilo objavo posnetkov mrtvega Osame bin Ladna

Deli na:
Sodišče zavrnilo objavo posnetkov mrtvega Osame bin Ladna

Foto: Reuters

Tričlanski senat prizivnega sodišča v ameriški prestolnici Washington je v ponedeljek zavrnil zahtevo konservativne organizacije Juditial Watch za dostop do posnetkov trupla pokojnega terorističnega voditelja Osame bin Ladna.

Juditial Watch je že lani na zveznem sodišču prve stopnje doživel poraz s svojo zahtevo po fotografijah in videoposnetkih ubitega bin Ladna in njegovega pokopa v morju.

Prizivno sodišče je zdaj potrdilo, da je imela obveščevalna agencija Cia prav, ko je zavrnila predajo posnetkov, ker bi bilo to v nasprotju z interesom varnosti ameriških državljanov.

Osamo bin Ladna so maja 2011 med napadom na njegovo posestvu v pakistanskem Abotabadu ubili pripadniki ameriških posebnih enot. Njegovo truplo so prepeljali na ladjo in ga v Arabskem morju vrgli v morje. Ameriška vlada trdi, da je bil pogreb na morju opravljen po vseh predpisih muslimanske vere.

Prizivno sodišče je menilo, da bi objava posnetkov ogrozila nacionalno varnost z razkritjem zaupnih metod delovanja tajnih služb, na primer pri identifikaciji posameznikov na podlagi značilnosti obraza.

Objava posnetkov pokopa na morju pa bi lahko povzročila nasilje proti Američanom. Sodišče je sprejelo argument Cie, da so posnetki ustreljenega trupla preveč srhljivi in da ne gre za nikakršno prikrivanje napak ali nerodnosti, ampak le za preprečevanje nasilja nad Američani.