sveča Svet24.si

V hudi nesreči pri Jesenicah umrl 25-letni voznik

evropska unija, evropske volitve Svet24.si

Dolgoletni evropski komisar opozarja na nujne ...

1711376183-dsc0361-01-1711376151675 Necenzurirano

Direktorju bolnice so morali podrejeni delati ...

jankovic praznik ljubljane Reporter.si

Poglejte, kdo vse se je prišel poklonit ...

jordan cigara Ekipa24.si

Pa to je noro! Neverjetna vila Michaela Jordana, ...

Jerneja in Marko, Poroka na prvi pogled Njena.si

Je strast med Markom in Jernejo ugasnila?

ekipa ilek stuhec Ekipa24.si

Kaj je narobe? Slovenci bežijo v tujino! Jih doma...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Sodišče potrdilo prepoved burkink na plažah v Cannesu

Deli na:
Sodišče potrdilo prepoved burkink na plažah v Cannesu

Foto: Getty Images

Sodišče v Nici je zavrnilo pritožbo treh žensk iz skupine Skupaj proti islamofobiji v Franciji (CCIF), ki so se pritožile na prepoved nošenja burkini kopalk v francoskem letoviškem mestu Cannes.

Po sklepu župana Cannesa Davida Lisnarda je dostop na tamkajšnjo plažo prepovedan vsem, ki ne nosijo oblačil, spoštljivih do splošnih navad in sekularizma. To vključuje tudi kopalke, zasnovane za muslimanke, ki omogočajo, da tudi v vodi pokrijejo skoraj celotno telo; izjema so le obraz, dlani in stopala. Takšen sklep je iz varnostnih razlogov podpisal 28. julija.

Odločitev so na sodišču izpodbijale članice omenjene skupine, saj da je nelegalen, a pri tem niso bile uspešne. Sodišče v Nici je namreč sklenilo, da je prepoved skladna s francosko zakonodajo, ki prepoveduje ljudem, da uporabljajo svoja verska prepričanja za to, da bi zaobšli splošna pravila, ki se nanašajo na odnose med javnimi oblastmi in posamezniki.

Sodnik je tudi dodal, da je bila prepoved v Cannesu sprejeta v kontekstu stanja v državi in nedavnih terorističnih napadov islamskih skrajnežev, tudi v Nici pred mesecem dni.

"Nošenje določenih oblek, ki se razlikujejo od običajnih oblačil na plaži, se lahko samo razume v kontekstu odkritih verskih simbolov," je zapisano v odločitvi sodišča.

Odvetnik CCIF Sefen Guez Guez je napovedal, da se bo na odločitev pritožil na višje upravno sodišče v Franciji. Opozoril je, da ta odločitev odpira vrata za prepoved vseh verskih simbolov na javnih mestih.

Za prepoved burkini kopalk se je sicer odločilo še eno francosko letoviško mesto - Villeneuve-Loubet, ki je kot razlog navedlo higienske razloge. Mesto je poleg tega le slabih 15 kilometrov oddaljeno od Nice, kjer je sredi julija napadalec s tovornjakom zapeljal v množico ljudi in jih ubil 84.