luka doncic anamaria goltes Svet24.si

FOTO: Anamaria objavila fotografijo in Luki ...

jevgenij-starkov Svet24.si

FOTO: Medved ga je pojedel vpričo prijateljev

st. peterburg, hlajenje, vročina Svet24.si

Morje je že pregreto, na Balkanu sledi dolg ...

violeta bulc-pl005 Reporter.si

Vrnitev nekdanje evropske komisarke: Violeta Bulc ...

20210603-01063348 Necenzurirano

Pred vrati četrti val, Poklukar pa ne da denarja ...

alkohol, cigarete, nosečnost Odkrito.si

Kar polovica žensk, ki se trudijo zanositi, ...

Lara Koren Nastran in Jaka Nastran Njena.si

Nekdanja slovenska miss tretjič rodila

Svet

So vam na telefon namestili vohunski Pegasus? S tem orodjem lahko ugotovite, ali vam prisluškujejo

Deli na:
So vam na telefon namestili vohunski Pegasus? S tem orodjem lahko ugotovite, ali vam prisluškujejo

Fotografija je simbolična - Foto: Profimedia

Nevladna organizacija Amnesty International je ob razkritju razširjenosti uporabe vohunske programske opreme Pegasus objavila orodje, s katerim lahko uporabniki ugotovijo, ali je bila njihova naprava okužena s Pegasusom. Orodje skuša najti manjše namige, ki ostanejo na napravi, če je prišlo do okužbe, piše na spletni strani AI.

Orodje Mobile Verification Toolkit (MVT) deluje tako na napravah iOS kot Android. Uporabnikom pomaga ugotoviti, ali so bili tarča Pegasusa. Uporablja pa varnostno kopijo naprave, ki jo preišče za kakršnekoli namige, da je bila naprava kompromitirana z namenom namestitve Pegasusa. Med drugim išče imena domen, ki se uporabljajo pri infrastrukturi podjetja NSO Group, ki je Pegasus izdelalo.

Po navedbah AI so odkrili več forenzičnih ostankov na telefonih s sistemom iOS kot Android, kar pomeni, da je morebitno zlorabo lažje zaznati na telefonih iPhone.

Orodje te vodi po seznamu povelj, torej je bolj primerno za ljudi z osnovnim znanjem uporabe tovrstnih programskih orodij. Pri portalu TechCrunch jim je orodje uspelo vzpostaviti za delovanje v približno desetih minutah, so pa pred tem naredili še novo varnostno kopijo naprave.

Orodje je med drugim na voljo na spletni strani organizacije Amnesty International in portalu Github.

Več svetovnih medijev je v nedeljo razkrilo obsežno vohunsko akcijo, v kateri naj bi z vohunsko programsko opremo Pegasus izraelskega podjetja NSO povezali več kot 50.000 telefonskih številk novinarjev, aktivistov in politikov iz več držav, tudi Madžarske. Vohunska oprema med drugim omogoča dostop do informacij na napravi ter nadzor nad kamero in mikrofonom.

Loading...