Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

So potniški leti čez Perzijski zaliv res že prenevarni?

Deli na:
So potniški leti čez Perzijski zaliv res že prenevarni?

Foto: Arhiv

Ameriška Zvezna uprava za civilno letalstvo (FAA) je opozorila ameriške letalske družbe, ki letijo nad Perzijskim zalivom, k previdnosti zaradi "povišanih vojaških aktivnosti in povečanih političnih napetosti v regiji". Nasvet, ki zadeva tudi Omanski zaliv, je FAA objavila v času naraščanja napetosti med ZDA in Iranom.

Okrepljene napetosti v regiji "pomenijo povečano nenamerno tveganje za ameriške civilne polete zaradi potencialnih napačnih izračunov ali napačne identifikacije", opozarja v sporočilu FAA.

Ameriške letalske družbe so tudi opozorili, da bi letala nad območjem naletela na "nenamerne motnje navigacijskega sistema in motnje komunikacij", do katerih bi lahko prišlo brez opozorila, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Washington je v regiji namestil letalonosilko z bombniki B-52 zaradi, kot je dejal, iranske grožnje. Administracija predsednika Donalda Trumpa je prav tako umaknila nenujno diplomatsko osebje iz Iraka zaradi groženj iraških milic s podporo Teherana. Trump je sicer zagotovil, da si ne želi vojne z Iranom.

Odnosi med Iranom in ZDA so se skalili po prihodu Trumpa v Belo hišo in še zlasti po njegovi odločitvi pred letom dni, da ZDA enostransko izstopijo iz mednarodnega jedrskega sporazuma z Iranom, ker da mu ne bo preprečil razvoja jedrskega orožja. Proti Iranu je tudi znova uvedel sankcije.

Teheran je potem prejšnji teden objavil, da tudi Iran ne bo več spoštoval določenih določil iz jedrskega sporazuma. Hkrati je zagrozil, da bo blokiral Hormuško ožino, strateško pomembno plovno pot za večino svetovne nafte, ki prihaja iz Perzijskega zaliva. ZDA so potem na območje napotile letalonosilko, da bi Iranu "poslale sporočilo".