900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Snowden: ZDA vdirajo v kitajske računalniške sisteme

Deli na:
Snowden: ZDA vdirajo v kitajske računalniške sisteme

Foto: Reuters

Direktor ameriškega zveznega preiskovalnega urada (FBI) Robert Mueller je dejal, da so sprožili preiskavo proti 29-letnemu Edwardu Snowdnu, ki je medijem posredoval informacije o tajnih vladnih programih nadzora telefonskih pogovorov in svetovnega spleta. Snowden je medtem obelodanil, da ZDA od leta 2009 vdirajo v kitajske računalniške sisteme.

Mueller je včeraj opravil svoje zadnje pričanje pred odborom za pravosodje predstavniškega doma ameriškega kongresa, saj se bo kmalu upokojil po 12 letih vodenja zvezne policije. Dejal je, da sprejemajo vse potrebne ukrepe, da dobijo v roke Snowdna in ga kaznujejo.

Mueller je zagovarjal oba programa, ki sta ju pretekli teden objavila časopisa Guardian in Washington Post. Gre za nadzor nad telefonskimi komunikacijami Američanov in nadzor interneta s strani agencije za nacionalno varnost (NSA). Teroristi pozorno spremljajo vse informacije, ki pridejo v javnost in objave programov zmanjšujejo sposobnost spremljanja terorističnih komunikacij, zaradi česar so ZDA bolj izpostavljene napadom.

Mueller je podobno kot pred njim predsednik ZDA Barack Obama in nacionalni direktor za obveščevalne dejavnosti James Clapper zatrdil, da vsi programi potekajo v skladu z zakoni in so pod nadzorom posebnega sodišča za nadzor tujih obveščevalcev (Fisa) ter kongresa.


Številni kongresniki še vedno izražajo nejevero, da vlada vodi tako obsežne programe nadzora, ne glede na to, da se njeni predstavniki branijo, da kongres za to ve. Demokrat iz Michigana John Conyers je izrazil globoko zaskrbljenost nad obsežnostjo programov, ki zajemajo komunikacije milijonov ljudi in dejal, da ga je strah, da ZDA postajajo država popolnega nadzora.

Snowden, ki se je pred maščevanjem ameriških oblasti zatekel v Hongkong, je za tamkajšnji časopis v angleškem jeziku South China Morning Post objavil hudo neprijeten podatek za Washington, ki se že dolgo časa pritožuje nad računalniškimi vlomi v sisteme podjetij in vlade, ki prihajajo iz Kitajske.

Enako vsaj od leta 2009 naprej počnejo tudi ZDA oziroma NSA, za katero je Snowden do 20. maja, ko je pobegnil v Hongkong, delal kot pogodbenik. ZDA naj bi imele 61.000 tarč za računalniške vdore po vsem svetu, od tega jih je na stotine v Hongkongu in na Kitajskem. V podkrepitev svojih besed je časopisu predal tudi dokumentacijo.

Kitajsko ministrstvo za zunanje zadeve je včeraj sporočilo, da so velika žrtev hekerjev, čeprav ni obtožilo nikogar določenega. Oglasil se je polkovnik zračnih sil Dai Xu, ki ima svoj blog, na katerem je zapisal, da so ameriške pritožbe o vdorih kot pritožbe lopova, ki kriči, da je treba prijeti drugega lopova.