Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Snowden gre v Venezuelo, Snowden ne gre v Venezuelo...

Deli na:
Snowden gre v Venezuelo, Snowden ne gre v Venezuelo...

Foto: Reuters

Nekdanji pogodbenik ameriške Nacionalne varnostne agencije (NSA) Edward Snowden se strinja s ponudbo venezuelskega predsednika Nicolasa Madure, da mu Venezuela podeli politični azil, je sporočil vodja odbora za mednarodne zadeve v ruski dumi Aleksej Puškov. Novico so medtem zanikali v WikiLeaksu.

"Kot je bilo pričakovati, se je Snowden strinjal z Madurovim predlogom političnega azila. Snowden je to možnost očitno ocenil kot najzanesljivejšo," je na spletnem portalu Twitter včeraj sporočil Puškov, viden član spodnjega doma ruskega parlamenta. Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, je bil sicer njegov tvit že po nekaj minutah umaknjen.

Kasneje je Puškov sporočil, da je informacijo o tem, da je Snowden sprejel ponudbo za politični azil v Venezueli, zasledil na državnem televizijskem kanalu Vesti 24. "Prosim, da se obrnete nanje, če imate kakšna vprašanja," je Puškov na Twitterju zapisal kasneje.

Televizija je včeraj poročala, da je Venezuela končno prejela odgovor nekdanjega agenta Cie. "Predsednik latinskoameriške države Nicolas Maduro je prejel uradno prošnjo za politični azil s strani Edwarda Snowdna," je navajal na spletni strani televizije objavljen prispevek.

Novico pa so nato zanikali predstavniki spletne strani WikiLeaks, ki Snowdnu pomaga na begu pred ameriškimi oblastmi. "Edward Snowden še ni formalno sprejel azila v Venezueli," so prek Twitterja sporočili iz WikiLeaksa.

Maduro je Snowdna, ki je javnosti razkril programe nadzora nad telefonskimi in spletnimi komunikacijami, v ponedeljek pozval, naj se odloči, ali želi priti v Caracas. Venezuela je namreč Snowdnu, ki je še vedno na moskovskem letališču, ponudila azil.

"Dobili smo njegovo prošnjo za azil. Odločiti se bo moral, kdaj pride, če res želi priti sem," je v ponedeljek dejal Maduro. Obenem je zatrdil, da ni v stiku s Snowdnom, ki je od 23. junija, ko je prispel iz Hongkonga, na moskovskem letališču Šeremetjevo.

Američan je zaprosil za azil v 27 državah, tudi več evropskih, a so mu pozitivne odgovore dale le nekatere levičarske latinskoameriške države - poleg Venezuele še Nikaragva in Bolivija.

Vendar bo Snowden težko zapustil Moskvo, saj so ZDA preklicale veljavnost njegovega potnega lista, prejšnji teden pa je več evropskih držav zaprlo svoj zračni prostor za letalo bolivijskega predsednika Eva Moralesa, ker naj bi bil na njem Snowden.

Iz Moskve direktnih letov za Caracas ni, tako da bi bila najhitrejša možnost let s postankom oziroma prestopom na Kubi. Včeraj je sicer iz Moskve proti Havani poletelo letalo ruskega prevoznika Aeroflot, tiskovna predstavnica Aeroflota Irina Danenberg pa je za AFP dejala le, da "nima pojma", ali je bil na njem tudi Snowden. V sredo direktnih letov za Havano ni.