nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

»Snemanje križev s sten in odstranjevanje svinjine z jedilnikov je absurd«

Deli na:
»Snemanje križev s sten in odstranjevanje svinjine z jedilnikov je absurd«

Foto: Profimedia

V Nemčiji se je razmahnilo samozanikanje naših krščanskih zahodnih korenin, se pritožuje generalni sekretar bavarske stranke CSU Markus Blume.

Del tega samozanikanja krščanskih korenin so tudi razprave o tem, ali je vrtcih dovoljeno imeti izdelovanje velikonočnih okraskov ali se mora zdaj ta dejavnost imenovati izdelovanje pomladnih okraskov.

Te razprave večinoma načenjajo pretirano strpni Nemci, ki so bili vedno na bojni nogi s krščansko vero. »Snemanje križev, odstranjevanje svinjskega mesa z jedilnikov. To je že absurd. Tukaj si želim tudi jasno stališče Cerkve,« je v pogovoru za časnik Rheinische Post dejal Blume.

Samozanikanje krščanskih korenin pošilja tudi napačni signal tistim, ki bi se radi integrirali v našo družbo. Kot poudarja, se mora vsakdo, ki živi v Nemčiji, integrirati in držati pravil: »Integracija ni tekmovanje v priljubljenosti, integracija je zavezujoča in ima samo eno smer, ki pelje k naši vodilni kulturi.«

Blume je tudi prepričan, da Nemčiji pripada samo tisto, kar je tej deželi vtisnilo svoj pečat. Islam zato ni del krščanske zahodne kulture. Se pa strinja, da so muslimani del Nemčije.

Na vprašanje, ali bi lahko islam v prihodnosti pripadal Nemčiji, pa je Blume odgovoril, da v zdajšnji obliki ne. Če bi hotel islam postati del Nemčiji, bi se moral v duhu razsvetljenstva evropeizirati in liberalizirati. Ta razsvetljenski koncept pa vključuje med drugim strpnost do drugih ver, odločno zavračanje antisemitizma, enakopravnost moških in žensk ter ločitev države in vere.