bik Svet24.si

Od večne zvestobe do hude trme: Biki v sebi ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

ivan zidar grob pl Reporter.si

Skrivni zaklad Ivana Zidarja: razkrivamo ...

xavi Ekipa24.si

Ogorčenje pri Barceloni še pred el clasicom! ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Slovo od Haiderja

Deli na:

Tisoči prebivalcev avstrijske Koroške so se v sončnem vremenu na ulicah Celovca poslovili od deželnega glavarja Jörga Haiderja, ki je minulo soboto umrl v avtomobilski nesreči. Oblasti so na žalni slovesnosti v središču mesta, ki se je začela ob 11. uri in je trajala več ur, pričakovale 30.000 ljudi, a se jih je po podatkih policije zbralo manj.

Tisoči prebivalcev avstrijske Koroške so se v sončnem vremenu na ulicah Celovca poslovili od deželnega glavarja Jörga Haiderja, ki je minulo soboto umrl v avtomobilski nesreči. Oblasti so na žalni slovesnosti v središču mesta, ki se je začela ob 11. uri in je trajala več ur, pričakovale 30.000 ljudi, a se jih je po podatkih policije zbralo manj.

Haiderjevi privrženci in simpatizerji so lahko spremljali, kako so Haiderjevo s cvetjem okrašeno krsto na vojaškem vozilu ob spremljavi pripadnikov avstrijske vojske in predstavnikov italijanskih dežel Veneto in Furlanija Julijska krajina v povorki prepeljali od poslopja koroškega deželnega zbora v Celovcu, kjer je ležala od četrtka, do Novega trga v središču mesta, kjer je potekala javna žalna slovesnost.

Na njej sta med drugim spregovorila odhajajoči avstrijski kancler Alfred Gusenbauer in vršilec dolžnosti koroškega deželnega glavarja Gerhard Dörfler. Med zbranimi na trgu pred celovško mestno hišo je bil tudi avstrijski predsednik Heinz Fischer in številni drugi vidni predstavniki avstrijske politične elite in javnega življenja, med njimi Haiderjev nekdanji politični zaveznik iz svobodnjaške stranke Heinz-Christian Strache.

Med žalujočimi je bil tudi sin libijskega voditelja Moamerja Gadafija, Saif, ki je bil osebni Haiderjev prijatelj. Prišla sta tudi predsednika Furlanije-Julijske krajine in Veneta, Renzo Tondo in Gianfranco Galan, ter nekateri gostje iz Nemčije.

Čeprav je bil Novi trg poln ljudi, mnogi med njimi so bili oblečeni v tradicionalno koroško opravo, pa se je po navedbah lokalne policije na žalnih slovesnostih zbralo manj ljudi, kot je bilo pričakovano, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Povorka je pot nato nadaljevala do celovške stolnice, kjer je sledila maša za povabljene visoke goste.

Haiderjeva vdova Claudia, njegovi hčeri Ulrike ter Cornelia s soprogoma, 90-letna mati populističnega politika Dorothea in njegova sestra Ursula Haubner so korakali takoj za krsto ter ves čas sprejemali izraze sožalja od zbranih žalujočih.

Po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA so slovesnosti potekale mirno, za javni red in mir pa je skrbelo okoli 1000 policistov. Središče Celovca je bilo od polnoči zaprto za ves promet, Celovčani pa so se zapore večinoma držali. Pajki so morali odpeljati zgolj dve vozili, eno iz Slovenije ter eno iz Madžarske. Le nekateri otroci so izpraznjene ceste izkoristili za pohajanje z malimi motornimi kolesi.

Kasneje bodo Haiderjevo truplo prepeljali v Beljak, kjer ga bodo upepelili, žaro pa pokopali v najožjem družinskem krogu v Medvedjem dolu, kjer je Haider živel.

58-letni Haider je v soboto pred tednom dni zgodaj zjutraj v naselju Ilovje v bližini Celovca po prehitevanju zletel s ceste in zaradi hudih poškodb glave in prsnega koša umrl na poti v celovško bolnišnico. V času nesreče je vozil s hitrostjo 142 kilometrov na uro, čeprav je bila tam omejitev hitrosti 70 kilometrov na uro, v krvi pa je imel 1,8 promila alkohola.