Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Slovo od borca proti apartheidu Desmonda Tutuja

Deli na:
Slovo od borca proti apartheidu Desmonda Tutuja

Desmond Tutu - Foto: Reuters

V Južni Afriki se bodo danes še zadnjič poslovili od enega najbolj znanih borcev proti apartheidu, nadškofa Desmonda Tutuja, ki je umrl preteklo nedeljo. Pogreb bo skromen, kot si je želel tudi pokojnik. Čez teden so sicer po državi potekale številne slovesnosti njemu v spomin.

Žaro s pepelom nadškofovega trupla bodo pokopali katedrali v Cape Townu, kjer je deloval. Pogreb bo v skladu z njegovimi željami skromen, med drugim je želel omejene vojaške časti. Zaradi omejitev za zajezitev covida-19 se ga bo lahko udeležilo zgolj 100 ljudi.

Od smrti pa vse do pogreba so po državi potekale številne žalne slovesnosti za umrlim nadškofom. Med drugim so v sredo v mestni hiši v Cape Townu pripravili medversko praznovanje, ki so ga zaznamovali žive barve, glasba in ples. Množice ljudi so se lahko od njega v četrtek in petek poslovile tudi v katedrali, kjer je bila krsta z njegovim truplom.

Desmond Tutu je v starosti 90 let umrl preteklo nedeljo v Cape Townu. Veljal je za enega najbolj znamenitih južnoafriških borcev proti apartheidu ob Nelsonu Mandeli. Leta 1984 je za svoja prizadevanja prejel tudi Nobelovo nagrado za mir.

Leta 1986 je postal prvi temnopolti anglikanski nadškof Cape Towna. Svoj položaj je uporabil za zavzemanje za mednarodne sankcije proti apartheidu, kasneje pa se je zavzemal tudi za človekove pravice na globalni ravni. Med drugim je bil zagovornik pravice do evtanazije in pravic istospolnih, zaradi česar se mnogi niso strinjali z njim.