900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Slovenski državljan umorjen v mafijskem obračunu v Atenah: hladnokrvno so ga ustrelili vpričo majhnih otrok

Deli na:
Slovenski državljan umorjen v mafijskem obračunu v Atenah: hladnokrvno so ga ustrelili vpričo majhnih otrok

V predmestju Aten sta bila v nedeljo zvečer med večerjo v restavraciji umorjena 43-letna črnogorska državljana Stevan Stamatović in Igor Dedović, ki sta bila člana črnogorske kriminalne združbe Škaljarji. Grška policija je takoj po dogodku sporočila, da je eden od umorjenih slovenski državljan, a so to kasneje zanikali. A na Generalni policijski upravi so za slovenske medije povedali, da je bil eden od umorjenih tudi državljan Slovenije, vendar brez stalnega bivališča v Republiki Sloveniji.

Dedović in Stamatović sta bila vodilna člana kriminalne združbe Škaljarji, ki je nastala v črnogorskem mestu Kotor. Umorjena sta bila v znani atenski restavraciji, medtem ko sta večerjala s svojima družinama, vključno s tremi mladoletnimi otroki. Napad je posnela tudi nadzorna kamera.

Okoli 19. ure so v restavracijo vstopili štirje zamaskirani napadalci, med katerimi naj bi dva hladnokrvno večkrat ustrelila Dedovića in Stamatovića, ostala dva pa sta pazila na ostale goste. Po približno 30 sekundah streljanja so vsi štirje mirno zapustili restavracijo in se odpeljali z avtomobilom, poročajo mediji. Čeprav sta bila tarči Dedović in Stamatović, je bila v napadu ranjena v nogo tudi Stamatovićeva soproga. Po neuradnih informacijah naj bi eden od otrok potreboval psihološko pomoč.


Grška policija je najprej sporočila, da je bil eden od umorjenih iz Črne gore, drugi pa iz Slovenije, a so po neuradnih informacijah slovenskega spletnega portala 24ur.com pozneje sporočili, da sta oba umorjena črnogorska državljana. Kot dodaja 24ur.com, na slovenskem zunanjem ministrstvu niso bili obveščeni, da bi bila ena od žrtev brutalnega umora slovenski državljan.


Hrvaški mediji so danes spomnili, da je imel Dedović ponarejene hrvaške dokumente. Hrvaška policija je konec lanskega novembra prijela 23 oseb, ki so bile osumljene ponarejanja dokumentov za kriminalne skupine v Srbiji in Črni gori, med drugim tudi za člane obeh črnogorskih klanov Škaljarjev in Kavčanov. Med njimi naj bi bil tudi Dedović, za katerim je bila razpisana črnogorska tiralica zaradi suma umora dveh članov Kavčanov leta 2016, je po obsežni policijski operaciji novembra lani poročal zagrebški novičarski portal telegram.hr.

Stamatović in njegova petčlanska skupina so bili nedavno na sodišču v Podgorici obsojeni na skupno 41 let zapora zaradi zločinskega združevanja in poskusa umora s podtaknjeno bombo pod avtomobil Radojice Zekovića iz Nikšića leta 2017. Stamatović je bil v odsotnosti obsojen na 12 let zapora in je bil na begu.

V Črni gori že nekaj let poteka vojna med mafijskima klanoma Škaljarji in Kavčani, v kateri je bilo ubitih več kot 30 oseb. Spopad se je začel, ko je v Španiji izginilo 300 kilogramov kokaina, zaradi česar je prišlo do razkola na dva klana, je danes poročal novičarski portal index.hr.