Revija Reporter
Svet

Slovenska državljanka švedsko socialo ogoljufala za skoraj milijon €

STA

2. mar. 2017 6:00 Osveženo: 10:02 / 09. 8. 2017

Deli na:

Okrožno sodišče v švedskem Malmöju je včeraj na zaporno kazen obsodilo državljanko Slovenije in Slovaške Vlasto Bandovo ter njena sinova zaradi prevare.

Starejši sin se je pretvarjal, da je duševno prizadet, zaradi česar je družina skoraj deset let prejemala socialno podporo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

49-letna Bandova je trdila, da njen starejši sin 32-letni František Banda nujno potrebuje plenice in pomoč pri vsem. Ker je priskrbela vso potrebno dokumentacijo, so ji odobrili finančno pomoč, Bandova pa se je zaposlila kot njegova osebna pomočnica, AFP povzema sporočilo okrožnega sodišča v Malmöju.

Družina je med letoma 2006 in 2015 prejela skoraj devet milijon kron (približno 944.000 evrov) socialne pomoči.

Oblasti so leta 2015 družini prenehale izplačevati pomoč, saj so dobili kar nekaj namigov, da se starejši sin le pretvarja, leta 2012 pa so jih tudi prijavili na policijo.

Starejši sin je na sodišču priznal, da se je pretvarjal, da je umsko prizadet in ljudem praktično onemogočil, da so stopili v stik z njim.

Nekaj let je kot osebni pomočnik delal tudi njegov mlajši brat 30-letni Marian Banda.

Sodišče je mamo in mlajšega sina obsodilo na tri leta zapora, saj sta zanikala, da sta posredovala lažne informacije o Františkovem duševnem stanju. Starejši sin pa bo moral v zapor za dve leti. Vsi trije bodo morali tudi plačati denarno kazen v enaki višini prispevkov, ki so jih prejeli za domnevno umsko prizadetega Františka Bando, še poroča AFP.