Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Slovenija samo za bron

Deli na:

Slovenska košarkarska reprezentanca je v polfinalu evropskega prvenstva v Katovicah po podaljšku izgubila s Srbijo z 92:96 (19:11, 45:35, 57:56, 79:79). Jutri ob 18.30 se bo za bronasto medaljo pomerila z Grčijo.

Slovenska košarkarska reprezentanca je v polfinalu evropskega prvenstva v Katovicah po podaljšku izgubila s Srbijo z 92:96 (19:11, 45:35, 57:56, 79:79). Jutri ob 18.30 se bo za bronasto medaljo pomerila z Grčijo.

* Dvorana Spodek, gledalcev 6000, sodniki: Arteaga (Španija), Radović (Hrvaška), Jasevicius (Litva).
* Slovenija: Slokar 2 (2:2), Lakovič 7 (4:8), Udrih 6 (3:4), Brezec 3 (1:1), Nachbar 18 (13:16), Jagodnik 8, D. Lorbek 22 (6:6), Golemac 1 (1:2), E. Lorbek 25 (10:10).
* Srbija: Tepić 11 (5:5), Teodosić 32 (10:13), Marković 3 (1:2), Tripković 3, Raduljica 2, Krstić 18 (2:2), Perović 18 (10:13), Veličković 9 (4:4).
* Prosti meti: Slovenija 40:49, Srbija 32:39.
* Met za dve točki: Slovenija 11:26, Srbija 20:38.
* Met za tri točke: Slovenija 10:26 (D. Lorbek 4, Jagodnik 2, Lakovič, Udrih, Nachbar, E. Lorbek), Srbija 8:28 (Teodosić 6, Tripković, Veličković).
* Skoki: Slovenija 35 (25 + 10), Srbija 39 (25 + 14).
* Osebne napake: Slovenija 33, Srbija 37.
* Pet osebnih: Marković (32.), E. Lorbek (36.), Tepić (37.), Brezec (40.), Lakovič (45.).

Slovenija je po dramatični končnici in podaljšku ostala brez finala evropskega prvenstva. Jutri ob 18.30 jo čaka boj za bronasto medaljo proti Grčiji. V velikem finalu ob 21.15 pa bosta nastopila Srbija in Španija.

Slovenija je nadaljevala tam, kjer je sinoči končala dvoboj s Hrvaško. Z nepopustljivo in disciplinirano obrambo je hitro nakazala, da ne ponovila slabega starta iz četrtfinala. Srbi so resda povedli s 6:2 po dveh minutah in pol igre, vendar nato celih pet minut niso dosegli koša, saj jim slovenska obramba ni prepustila niti milimetra prostora. Boštjan Nachbar ter brata Lorbek pa so na drugi strani učinkovito polnili tekmečev koš in povedli Slovenijo v vodstvo s 15:6.

Srbija se je v nadaljevanju približala na 21:19, potem ko je hrvaški sodnik Sreten Radović zelo strogo dosodil nešportno osebno napako Urošu Slokarju. A tako hitro, kot so prišli na minus dva, so se znova odmaknili na 26:19. Od tu dalje je Srbija Slovenijo v prvem polčasu gledala le še v hrbet in to iz varne razdalje. Poleg Boštjana Nachbarja sta se namreč razigrala tudi brata Lorbek. Mlajši Domen je odigral najboljšo partijo na tem prvenstvu, starejši Erazem pa je ob vzklikih slovenske publike "MVP, MVP, MVP" dobil še dodatni zagon in neusmiljeno polnil koš. V prvih dvajsetih minutah je družina Lorbek dosegla 28 točk, Domen 12, Erazem pa je 16 točkam dodal še sedem skokov.

Deset točk prednosti ob polčasu je sicer veliko, a hkrati malo. Pred ekipama je bilo napetih 20 minut igre, v katerih so na plan prišla tudi čustva, nervoza in podobne stvari, ki so običajne v tekmah s tako velikim vložkom. Slovenija je deset točk prednosti vzrdževala do 25. minute, nakar so se začele kopičiti težave. Boštjan Nachbar, Primož Brezec in Uroš Slokar so imeli po tri osebne napake, Erazem Lorbek pa je dve dobil v manj kot minuti in moral s štirimi na klop. Prednost Slovenije 56:49 se je do konca tretje četrtine stopila na zgolj 57:56.

Sledilo je dramatičnih zadnjih deset minut. Ker je Srbija po dolgem času prešla v vodstvo (58:62), Slovenija pa ni imela razpoloženega igralca v napadu, je moral trener Jure Zdovc v igro vrniti Erazma Lorbka. Na hitro je dosegel štiri točke, a v 36. minuti dobil peto osebno napako in zapustil igrišče (66:67). Obeti niso bili dobri, toda takšnega mnenja ni bil očitno najizkušenejši v slovenski vrsti, 35-letni Goran Jagodnik, ki je s petimi zaporednimi točkami prebudil Slovenijo in njene navijače (72:69), nato pa minuto in pol pred koncem zadel nemogočo trojko za 78:72. Slovenski košarkarji so bili na pragu zmage, toda neusmiljeni Miloš Teodosić je tekmo pripeljal do podaljška. V minuti in 20 sekundah je dosegel 7 točk, vključno s trojko 22 sekund pred koncem za izenačenje na 79:79. Jaka Lakovič je v zadnjem napadu zgrešil težko polaganje za zmago.

Bližina finala, saj je bila Slovenija z eno nogo že pri medalji, je očitno slabo vplivala na slovenske fante v podaljšku. Srbija je v dveh minutah dosegla sedem točk, povedla s 86:79, in čeprav se je Slovenija nato še približala in bila v igri za preobrat, se Srbija ni zmedla. Miloš Teodosić je v podaljšku dosegel še 8 točk in bil s skupno 32 najzaslužnejši, da bo Srbija prvič po letu 2001 in petič od razpada skupne države igrala v finalu evropskega prvenstva.

Izjave po košarkarski tekmi Slovenija - Srbija (92:96).

Jure Zdovc: "Čestitke Dušanu Ivkoviću in reprezentanci Srbije za uvrstitev v finale, hkrati pa tudi mojim igralcem, ki so dali maksimum od sebe. Bal sem se, da bo prišel trenutek, ko bo prekinjen naš niz zmag. Žal se je to zgodilo v polfinalu. Vseeno moramo ostati zbrani in ohraniti ritem, saj jutri želimo zmagati in se domov vrniti z medaljo. Teodosić je bil ključni igralce tekme. Pokopale so nas njegove trojke."

Domen Lorbek: "Tekma je bila izjemno težka, saj po veliki in odmevni zmagi v četrtfinalu nismo imeli dovolj časa za regeneracijo. Imeli smo svoje priložnosti, zlasti ob koncu rednega dela, vendar smo naredili nekaj neumnih napak in ostali brez finala. Ključni trenutek tekme je bila peta osebna napaka mojega brata, za katero sem kriv prav jaz, saj sem mu slabo podal žogo. Po njegovem odhodu s parketa smo nehali igrati v globino, na drugi strani pa je Teodosič odigral izjemno uspešno končnico."

Dušan Ivković: "Takšne tekme so dobre za košarko. Izenačene, napete in borbene. Čestitke Sloveniji, ki na tem prvenstvu igra odlično košarko in si zasluži medaljo. Po prvem polčasu nismo izgubili zbranosti. Fantom sem razložil, da lahko uspemo le z obrambo in odigrali smo jo vrhunsko. Res sijajna obramba v drugem polčasu. Mislim, da smo zasluženo v finalu."

Ivan Paunić: "To je velika zmaga za Srbijo. Ko smo prišli na Poljsko, nihče ni pričakoval, da bomo igrali v finalu. Veliko smo se pripravljali in menim, da smo zasluženo v finalu. Slovenija ima brez dvoma ekipo za medaljo. Na prvi tekmi v Varšavi nas je nadigrala, tokrat pa nismo naredili istih napak. Borili se bomo do konca in dali vse od sebe, da osvojimo zlato medaljo."