Revija Reporter
Svet

Slovenija posvojila svet: velik uspeh slovenske diplomacije

Ivan Puc
1 205

11. jun. 2023 20:00

Deli na:

Dvignjene roke zunanje ministrice Tanje Fajon, ki je v Generalni skupščini Združenih narodov vodila zmagovito slovensko delegacijo. Njenim članom so se orosile oči.

Profimedia

Slovenska diplomacije je uspela Slovenijo postaviti na svetovni zemljevid – test je prestala z odliko in dobila močan mandat globalnega igralca. Ali je z izvolitvijo v nestalno članstvo Varnostnega sveta OZN duh »državljanske vojne« vsaj za kak dan izgubil zalet?

Kako je uspelo Sloveniji demonstrirati mehko moč majhne države?  

Kandidatura za varnostni svet je eden redkih projektov, ki jih je Golobova vlada prevzela od prejšnje in šla z njim naprej. Zakaj ga je na sami ciljni ravnini kampanje s tviteraškim posegom polomil vodja največje opozicijske stranke?

V nasprotju z Janšo je bil drugi človek SDS Anže Logar v izjavi za Reporter še pred objavo Janševega tvita prepričan, da vodstvo ministrstva vlaga vse napore v pridobivanje podpor.  Zakaj Logar vztraja, da odločitev o kandidaturi ni bila sprejeta na prošnjo ZDA oziroma zahodnih zaveznic?

Kaj vladi in opoziciji svetuje ustanovitelj društva Platforma sodelovanja? Kako naj sodelujeta pri vsebinski zasnovi članstva v varnostnem svetu?

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24