testenine črvi odpoklic Svet24.si

Odpoklic izdelka: Na trgovskih policah so se ...

jasna-kuljaj Svet24.si

Jasna Kuljaj sprejela novo vlogo programske ...

borut petek Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Slovenci že drejo na Hrvaško: v tednu dni več kot 86.000 napovedi prihodov iz tujine, največ iz Slovenije

Deli na:
Slovenci že drejo na Hrvaško: v tednu dni več kot 86.000 napovedi prihodov iz tujine, največ iz Slovenije

Hrvaška zastava (fotografija je simbolična). - Foto: Profimedia

Hrvaški notranji minister Davor Božinović je na današnji seji hrvaške vlade dejal, da so v tednu dni od odprtja spletne strani za epidemiološko prijavo potnikov prejeli 86.636 napovedi obiskov, največ iz Slovenije. Poudaril je, da so po uvedbi posebne spletni strani pospešili pretok potnikov pri vstopu na Hrvaško.

Božinović je spomnil, da so spletno stran entercroatia.mup.hr odprli 28. maja. Do 6. ure danes je svoj prihod napovedalo 86.636 oseb. Največ je državljanov Slovenije, Nemčije in Avstrije, je dejal. Povedal je, da potniki uspešno uporabljajo spletni obrazec za napoved obiska ter da so zahvaljujoč aplikaciji skrajšali čakalne dobe za vstop v Hrvaško.

Hrvaška je prejšnji teden opustila ukrepe za prehod meje za državljane desetih članic Evropske unije, tudi Slovenije, ki jih je uvedla zaradi pandemije. Hkrati so obdržali epidemiološki nadzor nad potniki, ker na meji ob imenih in priimkih potnikov zabeležijo tudi njihov naslov na Hrvaškem, telefonsko številko in elektronski naslov.

Na spletni strani lahko obiskovalci Hrvaške vnaprej vnesejo vse zahtevane podatke. Nova spletna stran je povezana z informacijskim sistemom hrvaške policije, kar pomeni, da policisti na meji med skeniranjem ustreznih osebnih dokumentov lahko preverijo, ali je oseba že vnesla zahtevane podatke. Na ta način želijo pospešiti pretok potnikov preko meje.

Potniki, ki ne napovejo svojega obiska vnaprej, morajo podatke dati hrvaškim obmejnim policistom, kar pomeni tudi počasnejši prehod meje.

Božinović je danes še povedal, da so medtem obrazec za aplikacijo poleg v angleščino prevedli v več drugih jezikov, med drugim tudi v slovenščino.