Kozorogi Svet24.si

Zgodovinska vrnitev "ljubljanskih" alpskih ...

družina Svet24.si

Preverjeni načini, kako okrepiti življenjsko ...

1713869038-dsc7853-01-1713868842327 Necenzurirano

Tretja os: Dars izločil Turke, ki gradijo ...

martin premk ss Reporter.si

Svoboda komunizem »po nasilnosti in ...

primoz roglic Ekipa24.si

Velik šok! Primož Roglič je že končal dirko ...

Žan Videc, Martina Revija Stop

V zakulisju MMS

lora klinc primoz roglic 19 Ekipa24.si

Soproga Primoža Rogliča je po njegovem odstopu ...

Svet

Slovaški novinar: Skušamo razumeti, kaj se je zgodilo in zakaj

Deli na:
Slovaški novinar: Skušamo razumeti, kaj se je zgodilo in zakaj

Strelca Juraja Cintulo so aretirali na mestu dogodka. - Foto: Profimedia

Slovaška je v šoku, je za STA dejal novinar slovaškega časnika Pravda Andrej Matišak dan po atentatu na premierja Roberta Fica. Trenutno skušajo vsi razumeti, kaj se je zgodilo in zakaj. V ozračju pa je po njegovih besedah čutiti strah in napetost. Osebno ni preveč optimističen, da bo dogodek umiril napeto ozračje v državi, čeprav bi bilo to dobro.

Vsi v državi zelo pozorno spremljajo stanje Fica, ki je trenutno stabilno, vendar še vedno zelo resno, je pojasnil namestnik urednika zunanjepolitičnega uredništva Pravde Matišak. Po trenutnih informacijah je napadalec deloval sam, nič ne namiguje na to, da je bil del kakšne večje skupine. "Možno pa je, da bomo iz kakšnega dokumenta enkrat izvedeli, da se je radikaliziral," je dodal.

Veliko podrobnosti o napadu in storilcu ostaja neznanih. Ugibanj je veliko, uradnih informacij pa le malo. A po mnenju Matišaka je dobro, da so si oblasti vzele čas pri komuniciranju podrobnosti glede stanja premierja in okoliščin napada. "Bodimo iskreni, kot novinarji in tudi javnost, pričakujemo informacije v prvi sekundi 24 ur na dan, sedem dni v tednu, ampak včasih to ni pravi pristop," je dejal.

V sredo je bilo namreč zelo veliko dogajanja in stvari so se neprestano spreminjale. Gotovo je imelo prednost rešiti življenje premierja, zato so verjetno čakali, da je bilo jasnega malo več, preden so stopili pred kamere, je dodal. Bolje je imeti prave informacije kasneje, kot netočne prej, je še ocenil.

Ocenil je, da se je politika neposredno po napadu odzvala profesionalno, opozicija je na primer nemudoma obsodila grozovito dejanje nasilja, odpovedali so tudi načrtovani protest proti spremembi zakona o slovaški javni radioteleviziji. Predsednica Zuzana Čaputova, ki je bila sama v preteklosti tarča groženj političnih nasprotnikov, zaradi katerih se ni odločila za kandidaturo za nov mandat, pa je poudarila, da gre za okruten in neusmiljen napad.A medtem so nekateri vladni politiki na žalost že začeli krivdo pripisovati progresivnim silam in liberalnim medijem. To pa bi lahko po besedah Matišaka vodilo le še v dodatno radikalizacijo ljudstva.

Številni mediji so po napadu v sredo pisali o že dlje časa napetem ozračju na Slovaškem, h kateremu naj bi prispevala tudi vlada Roberta Fica s svojimi reformami. "Preprosto je res, da imajo na agendi nekaj radikalnih zadev," je dejal Matišak. Pri tem je naštel spore z Evropsko komisijo in nevladnimi organizacijami, načrte za spremembo sistema tožilcev in zakona o slovaški javni radioteleviziji. Tudi retorika je bila v državi velik izziv, je dodal.

Prepričan je, da je bil poskus atentata na premierja tako grozljiv dogodek, ki bi moral vse voditi v to, da se ustavijo in razmislijo glede svojih napak v preteklosti.

"Rad bi verjel, da bomo sposobni umiriti razmere, ampak nisem zares optimističen," je zaključil.