zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Slovaška zaradi muslimanov ne bo spreminjala svoje kulturne krajine

Deli na:
Slovaška zaradi muslimanov ne bo spreminjala svoje kulturne krajine

Foto: Arhiv Reporterja

Slovaška se je odločila, da bo sprejela 200 ilegalnih migrantov iz taborišč v Turčiji, Italiji in Grčiji, vendar izključno kristjane. »Na Slovaškem ni džamije in begunci se ne bi počutili kot doma,« je dejal tiskovni predstavnik slovaškega notranjega ministrstva Ivan Netik, poroča Wall Street Journal.

Slovaška je torej jasno povedala, da zaradi muslimanskih priseljencev ne bodo spreminjali svoje kulturne krajine in zaradi njih gradili džamije, ki jih je denimo v Veliki Britaniji okoli 1000, v Franciji pa že 2.000. Po besedah Netika bi sicer lahko sprejeli največ 800 migrantov, samo kristjane pa bodo sprejeli zato, ker želijo ohraniti kohezivnost skupnosti.

Tiskovna predstavnica Evropske komisije Annika Breithardt odločitve Slovaške ni želela komentirati, je pa dejala, da je v EU prepovedana vsakršna oblika diskriminacije. Tudi predstavnik UNCHR Babar Baloch se je odzval, češ da bi morale vlade EU razmišljati o vključevalnem pristopu za begunce in da bi se morale pri izbiri izogibati diskriminaciji.

Po poročanju BBC je Netik že zavrnil namige o diskriminaciji, češ muslimanom v njihovi državi preprosto ne bo všeč, ker se begunci pri njih ne bi počutili kot doma. Zato bodo rajši sprejeli kristjane, ki se bodo lažje integrirali. »Resnično želimo pomagati Evropi v migracijskem valu, a smo le tranzitna država in ljudje ne želijo ostati na Slovaškem.je dejal Netik glede muslimanov za BBC.

Slovaška je sicer država, kjer se prek 60 odstotkov državljanov izreka za katoličane, sledijo protestantje (8,4 odstotka) in pravoslavni (4,1 odstotka). Njeni državljani večinsko podpirajo vladno politiko do ilegalnih priseljencev.