policija, kraj zločina Svet24.si

Dekleti sta šli v šolo, ko se je zgodilo ...

violeta-tomič Svet24.si

Ogoljufana Violeta Tomič: za 8.500 evrov ji je ...

Tatjana Bobnar_11 Necenzurirano

Igra Tatjane Bobnar in napad na Roberta Goloba

robert golob pl2 Reporter.si

Golob je tako učinkovito likvidiral opozicijo, da...

tavares Ekipa24.si

Hude žaljivke na račun Tavaresa: Opica, vidi ti ...

Kraljica Elizabeta II. in Princ Charles Odkrito.si

Kraljica je imela raka: vsi so vedeli, le Harry in...

hrvaska Ekipa24.si

Kakšna drama v Katarju! Japonci držali Hrvate v ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Slavni avtorji berejo odlomke iz Rushdiejevih del

Deli na:
Slavni avtorji berejo odlomke iz Rushdiejevih del

Foto: arhiv Svet24

V podporo Salmanu Rushdieju ljudje po vsem svetu berejo odlomke njegovih del, danes pa bodo na stopnišču newyorške knjižnice priredili dogodek, ki ga organizirajo ameriški PEN s številnimi partnerji. Na njem bodo brali avtorji Paul Auster, Tina Brown, Kiran Desai in mnogi drugi.

Rushdie po petkovem napadu Hadija Matarja okreva v bolnišnici z desetimi vbodnimi ranami, zaradi česar ima poškodovana jetra, živčevje v eni roki in oko.

Zaradi fatve, smrtne obsodbe, skladne z muslimanskim verskim pravnim redom, ki jo je zaradi dela Satanski stihi nad pisatelja izrekel pokojni iranski voditelj Ruholah Musavi Homeini, so pisatelju že večkrat grozili s smrtjo. Iran, ki je obsodbo nehal podpirati leta 1998, pa je ne more preklicati, ker jo skladno s pravnim redom lahko le tisti, ki jo je izrekel.

Matar je za revijo The Post povedal: "Spoštujem Homeinija. Menim, da je velik zgled. To je vse, kar imam za povedati o njem." Omenil je, da je prebral le nekaj strani Salmanove kontroverznega romana. O pisatelju pa je povedal, da je napadel islam in njegov verski sistem, zaradi česar ga ne mara in meni, da ni dobra oseba.Salman Rushdie je že leta tarča številnih napadov zaradi svojega ustvarjanja, a je ves čas ostal neomajen. "Upamo in verjamemo, da njegov glas ne bo in ne more biti utišan," je za New York Times zatrdila ena vodilnih pri ameriškem PEN Suzanne Nossel.

"Napad na njegovo telo je napad na njegovo delo in simbolizira napad na svobodo govora in ustvarjanja," je zapisala Tanja Tuma, predsednica Slovenskega centra PEN in v. d. predsednica Mednarodnega odbora Pisatelji in pisateljice za mir. Za STA je povedala, da branja pri združenju pisateljev ne organizirajo zaradi slabše obiskanosti literarnih dogodkov v poletnih mesecih, a da lahko zainteresirano občinstvo pričakuje dogajanje v podporo pisatelju v bližnji prihodnosti.

Dogodek Stojmo s Salmanom spominja na odziv v podporo Rushdiju po izreku fatve leta 1989, ko se je na javnem branju sporne knjige zbralo več kot 3000 ljudi. Tokrat želijo organizatorji s pomočjo ključnika StandWithSalman doseči še več podpornikov in akcijo branja njegovih del razširiti na družbenih omrežjih. Prenos v živo bo ob 17. uri na spletnem naslovu: www.nypl.org/events/programs/2022/08/19/writers-reading-rushdie.