nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Slavna ukrajinska pilotka naj bi načrtovala teroristični napad na ukrajinski parlament

Deli na:
Slavna ukrajinska pilotka naj bi načrtovala teroristični napad na ukrajinski parlament

Nadja Savčenko - Foto: Facebook

Ukrajinska poslanka Nadija Savčenko, ki je nekoč veljala za narodno junakinjo in simbol upora proti Rusiji, je zdaj padla v nemilost oblasti v Kijevu. Tožilstvo jo namreč obtožuje, da je načrtovala teroristični napad na ukrajinski parlament.

Ukrajinski generalni tožilec Jurij Lucenko je včeraj poslancem v parlamentu razkril, da je preiskava proti 36-letni Savčenkovi prinesla neizpodbitne dokaze, da je načrtovala teroristični napad na verhovno rado. Po njegovih navedbah je načrtovala uničenje parlamentarne dvorane z ročnimi bombami in minometi, morebitne preživele pa bi pokončala z avtomatskimi puškami. Lucenko sicer ni predstavil nobenih dokazov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nekdanjo vojaško pilotko so leta 2014 na vzhodu Ukrajine zajeli proruski separatisti, ki so jo izročili Rusiji, kjer so jo obsodili na 22 let zapora zaradi smrti dveh ruskih novinarjev, ki sta bila ubita v topniškem napadu. V ruskem zaporu je preživela dve leti in postala simbol ukrajinskega upora. Večkrat je gladovno stavkala.

Leta 2016 so jo Rusi v izmenjavi zapornikov izpustili in v Kijevu so jo sprejeli kot narodno junakinjo. Ko je bila še v zaporu, je bila izvoljena v parlament na listi stranke nekdanje ukrajinske premierke Julije Timošenko.

Nato je njena politična zvezda začela bledeti. Zapletala se je v različne afere, nasprotovala je politiki predsednika Petra Porošenka z zagovarjanjem neposrednih pogajanj s proruskimi separatisti in obiski na ozemlju pod njihovim nadzorom.

Poslanci so jo včeraj izključili iz parlamentarnega odbora za obrambo in nacionalno varnost.