aki 1 Odkrito.si

Pevec skupine Parni valjak v smrtni nevarnosti?

denise dame Svet24.si

VIDEO: Okajena na oder

Ana Nikolić obrez Svet24.si

FOTO: Fatalne ženske srbske in črnogorske mafije

Brdo pri Kranju Svet24.si

FOTO: Incident na Brdu pri Kranju: srbska ...

nick-jonas-billboard-music-awards-2016-03 Najstnica.si

Nick Jonas se je tako poklonil preminulemu ...

princ william in kate Njena.si

Tako se je Kate poklonila princesi Diani

MARAAYA 1 (neobrezana) (1 of 1) Njena.si

Maraya: Nasmejana in skrivnostna

Svet

Škandal v Beli hiši je potopil evropske borze

Deli na:
Škandal v Beli hiši je potopil evropske borze

Foto: Profimedia

Trgovalni dan na evropskih borzah je včeraj minil v pesimističnem vzdušju, saj vlagatelje skrbi nova kriza v Beli hiši, ki bi lahko v ozadje potisnila gospodarske načrte predsednika Donalda Trumpa.

Dogajanje je potopilo vrednost dolarja in posledično evro potisnilo precej višje, podražila pa se je tudi nafta.

Finančni trgi nestrpno čakajo napovedano Trumpovo davčno reformo in druge načrte na področju gospodarstva, ob škandalih v Beli hiši pa vse kaže, da bodo nanjo morali še počakati.

V zadnjih dneh odmeva predvsem novica, da naj bi Trump sedaj odpuščenemu direktorju Jamesu Comeyju namigoval, naj konča preiskavo takratnega svetovalca za nacionalno varnost Michaela Flynna v povezavi z ruskim vmešavanjem v ameriške volitve. Če bi se obtožbe izkazale za resnične, bi bil Trump lahko kriv oviranja pravosodja, zaradi česar bi ga lahko celo odstavili.

Škandal je vnesel precej nemira na svetovne borze. Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je tako včeraj znižal za 1,57 odstotka na 3584,83 točke.

V Frankfurtu se je DAX, ki je še v torek dosegel novo rekordno vrednost, spustil za 1,35 odstotka na 12.631,61 točke. V Parizu se je CAC 40 znižal za 1,63 odstotka na 5317,89 točke, v Londonu pa FTSE 100 za 0,25 odstotka na 7503,47 točke.

Na Dunaju je indeks ATX končal 0,87 odstotka in v Zürichu indeks SMI 1,38 odstotka pod gladino. V Milanu je indeks FTSE MIB zabeležil 2,31-odstotni padec.

Tudi v New Yorku se tečaji vrednostnih papirjev znižujejo. Industrijski indeks Dow Jones je približno štiri ure pred koncem trgovanja na 1,21 odstotka nižji ravni kot v torek. Širši indeks S&P 500 je doslej izgubil 1,04 odstotka vrednosti, tehnološki indeks Nasdaq pa beleži 1,62-odstotni padec.

Politične turbulence v ZDA so v primerjavi z dolarjem močno okrepile tečaj evra. Pozno popoldne so z evrom v Frankfurtu trgovali po tečaju 1,1142 dolarja, s čimer se je skupna evropska valuta podražila za pol odstotka. ECB je opoldne določila referenčni tečaj evra pri 1,1117 dolarja (v torek pri 1,1059 dolarja). Ob evru sta se okrepila tudi japonski jen in švicarski frank, saj so se vlagatelji zatekli k varnejšim naložbam.

Cene nafte so se medtem zvišale. Ob šibkejšem dolarju črno zlato postaja cenejše za kupce v drugih valutah. Za 159-litrski sod teksaške nafte, ki bo dobavljena junija, je bilo treba na borzi v New Yorku popoldne po evropskem času odšteti 49,25 dolarja, kar je 59 centov več kot v torek. V Londonu so se julijske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent doslej podražile za 75 centov na 52,40 dolarja.