sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Sirski režim in uporniki za tri kraje sklenili novo 48-urno premirje

Deli na:
Sirski režim in uporniki za tri kraje sklenili novo 48-urno premirje

Foto: Reuters

Sirski režim in uporniki so za območje treh krajev, Zabadani, Fua in Kafraja, sklenili novo 48-urno premirje, je danes sporočil Sirski observatorij za človekove pravice s sedežem v Veliki Britaniji. Gre za drugo tovrstno premirje v tem mesecu, potem ko je 15. avgusta propadel prvi poskus za dosego dogovora.

Spopadi in raketiranje v mestu Zabadani, 50 kilometrov severno od Damaska, ter v krajih Fua ter Kafraja v provinci Idlib so se po navedbah observatorija končali, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Že prej je premirje, ki se je začelo ob 6. uri po lokalnem času, potrdil posrednik v pogovorih o premirju Mohamed Abu Kasem.

Prorežimske sile, vključno z libanonskim šiitskim gibanjem Hezbolah, so v začetku prejšnjega meseca začele ofenzivo, s katero si prizadevajo od uporniških skupin prevzeti mesto Zabadani. Mesto sicer velja za zadnje uporniško oporišče na tem območju vzdolž meje z Libanonom in je od začetka operacije deležno množičnega letalskega bombardiranja.

Kot maščevanje je nato uporniška podružnica teroristične mreže Al Kaida v Siriji, Fronta al Nusra, obkolila kraja Fua in Kafraja, šiitski vasi v provinci Idlib, ter nanju začela izstreljevati rakete.

Novo dvodnevno premirje sledi podobnemu takšnemu premirju v tem mesecu, ki se je za omenjene tri kraje začelo 12. avgusta. Po preteku tega časa so ga podaljšali še za 24 ur, medtem ko so pogajalci skušali doseči širši dogovor, a brez uspeha. Kot je takrat pojasnil observatorij, so pogajanja zastala, ker so uporniki vztrajali pri izpustitvi več tisoč zapornikov iz zapora vlade.

V okviru pogovorov so se pogajalci takrat zavzemali za umik upornikov iz Zabadanija, mogoče v zameno za evakuacijo civilistov iz krajev Fua in Kafraja ali humanitarno pomoč.

Kot je povedal direktor observatorija Rami Abdel Rahman, se pogajanja na tej točki nadaljujejo, je še poročala AFP.