feki production Svet24.si

Po dolgi in zahrbtni bolezni se je poslovil ...

irena vrčkovnik Dobra karma

Irena Vrčkovnik: selitev in novo življenje?

Screenshot from 2020-01-23 14-02-12 Svet24.si

FOTO: Žalosten konec prekmurskega psa: sredi ...

kornavirus, testiranje, pacient Svet24.si

Sum na koronavirus pri naših sosedih

horoskop Dobra karma

Prvi letošnj Mlaj vsakemu nebesnemu znaku že ...

luka mama Njena.si

Takšna je mama Luke Dončića brez ličil

ura_predin_foto_Simen Njena.si

Zoran Predin sporočil žalostno novico

Svet

Siloviti požari v Avstraliji ogrožajo zdravje Avstralcev

Deli na:
Siloviti požari v Avstraliji ogrožajo zdravje Avstralcev

Fotografija je simbolična. - Foto: Reuters

Avstralski zdravniki so od pristojnih oblasti zahtevali, da zaradi požarov, ki že več tednov pustošijo okoli Sydneyja, razglasijo izredne razmere za javno zdravje. T. i. mega požar je medtem gasilcem ušel izpod nadzora.

"Onesnaženost zraka v Novem Južnem Walesu pomeni izredne razmere za javno zdravje," je po poročanju tujih tiskovnih agencij zapisalo več kot 20 zdravniških organizacij, ki so se združili v Podnebno in zdravstveno zavezništvo.

"Zaradi dima od gozdnih požarov je v delih Sydneyja in Novega Južnega Walesa onesnaženost zraka 11-krat višja kot osnovna nevarna raven," so poudarili. "Ta dim je še posebej nevaren zaradi visoke ravni majhnih delcev PM2,5," so pojasnili.

Oblasti so pozvali k nujnemu ukrepanju za zmanjšanje izpustov. Pri tem so poudarili, da podnebne spremembe še poslabšujejo požare, ki "imajo uničujoč vpliv na zdravje ljudi". "Naše vlade morajo hitro ukrepati za krepko zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov, za katere vemo, da povzročajo podnebne spremembe," so navedli.


Ministrstvo za zdravje zvezne države Novi Južni Wales je medtem sporočilo, da se je pretekli teden močno povečalo število obiskov na urgenci zaradi težav z dihanjem.

Gasilci pa se še naprej spopadajo z več kot sto požari. T. i. mega požar, v katerega se je v začetku meseca združilo več manjših požarov, jim je ušel izpod nadzora. Gori na približno 400.000 hektarjih, navaja britanski BBC.

Avstralijo bi lahko ob tem konec tedna zajel še vročinski val, kar bo gasilcem še otežilo delo. Napovedujejo temperature čez 40 stopinj Celzija, v delih Sydneyja bi lahko namerili tudi 46 stopinj.

Požari po vzhodu države pustošijo od septembra. Od tedaj je življenje izgubilo šest ljudi, uničenih pa je bilo več kot 700 hiš. Zgorelo je najmanj tri milijone hektarjev površine.

loading...
Loading...