slovenska policija Svet24.si

V Štepanjskem naselju razstrelili bankomat

oder, sunek vetra, nuevo1 Svet24.si

Video: Sunek vetra porušil oder. umrlo je devet ...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Obtoženi v aferi TEŠ6 rešil vilo v Rožni ...

Slovenka leta 2023 Reporter.si

Slovenka leta Ana Petrič o tem, zakaj so jo šefi...

pogacar 22 Ekipa24.si

Zmanjkuje mu prostora! Pogačar je enostavno ...

aleš Njena.si

Aleš Valič: Moja žena je prekrasna

doncic gobert Ekipa24.si

Da ne zna igrati obrambe?! Dončić je s to noro ...

Svet

Silovit spopad patriarhov za prevlado v pravoslavju

Deli na:
Silovit spopad patriarhov za prevlado v pravoslavju

Patriarha Ciril in Bartolomej leta 2018 – njuna naslednja srečanja niso bila več tako prisrčna. - Foto: Profimedia

Globalno pravoslavje, ki mu pripada okoli 250 milijonov vernikov po vsem svetu, je v zadnjih letih postalo novo torišče konflikta med Rusko federacijo in ZDA; prorusko frakcijo kajpada pomeni Ruska pravoslavna cerkev (RPC) pod vodstvom patriarha Cirila, proameriško pa ekumenski patriarhat v Carigradu, na čelu katerega je od leta 1991 patriarh Bartolomej I. Medtem ko vodstvo RPC odločno podpira in celo blagoslavlja agresijo svoje države zoper sosednjo pravoslavno in slovansko Ukrajino, jo je ekumenski patriarh odločno obsodil in poudaril, da oborožena sila nikakor ni dopustna za razreševanje meddržavnih sporov.

Za ruske pravoslavne hierarhe je posebej sporen sedanji ekumenski patriarh Bartolomej, ki ga žigosajo kot »teološko krivoverskega«, »naklonjenega liberalizmu in LGBT-lobiju«, kot »bedno lutko v rokah ZDA in Nata« ipd.

Ruska pravoslavna cerkev je besna, ker se je ekumenski patriarh Bartolomej postavil na stran Ukrajincev – na fotografiji je patriarh z ukrajinskim predsednikom Zelenskim.

Množično pobijanje starcev, posiljevanje žensk, ugrabljanje otrok, barbarsko uničevanje infrastrukture in kulturnih spomenikov ter ropanje domov v »bratski Ukrajini« je po trdnem prepričanju voditeljev ruskega pravoslavja sveta in osvobodilna vojna …Ruski cerkveni hierarhi so večinoma prepričani, da je Katoliška cerkev, potem ko so na 2. vatikanskem koncilu v 60. letih prevladali »modernistični heretiki«, a v fazi »ireverzibilnega zatona«.

Kako se je v nekdanji Veliki moskovski kneževini postopoma razvila ideologija o Rusiji kot »zadnji trdnjavi prave vere« in o Moskvi kot »tretjem Rimu« in zakaj današnji ruski pravoslavni voditelji močno verjamejo v to in si vsestransko prizadevajo uresničiti ta srednjeveški religiozno-nacionalni mit.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24