Tony Cetinski - Krik (Deliverable V-T1-T-SG)4490 Svet24.si

Priljubljeni pevec razkril, kako je včasih ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

marjetka-voglar-in-rudi-mlakar, poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Rudi premagal vse ovire in zanetil ljubezen

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Si Trump, Vučić in Hoti lahko obetajo Nobelovo nagrado za mir?

Deli na:
Si Trump, Vučić in Hoti lahko obetajo Nobelovo nagrado za mir?

Srbski predsednik Aleksandar Vučić in kosovski premier Avdullah Hoti sta v prisotnosti ameriškega predsednika Donalda Trumpa podpisala sporazum o gospodarskih odnosih. - Foto: Profimedia

Švedski poslanec Magnus Jacobsson je nominiral vlade ZDA, Kosova in Srbije za Nobelovo nagrado za mir, potem ko sta srbski predsednik Aleksandar Vučić in kosovski premier Avdullah Hoti pred tednom dni v Beli hiši podpisala sporazum o gospodarskih odnosih. Poslanec je prepričan, da predstavlja trgovanje pomemben gradnik na poti do miru.

"Nominiral sem ameriško vlado ter vladi Kosova in Srbije za Nobelovo nagrado za mir za njihovo skupno delo v smeri miru in gospodarskega razvoja v obliki sporazuma o gospodarskih odnosih, ki so ga podpisali v Beli hiši. Trgovanje in komuniciranje sta pomembna gradnika miru," je tvitnil poslanec.

Nominacija sicer še ne zagotavlja dodelitve prestižne nagrade. Norveški Nobelov inštitut pozdravlja vse predloge, ki jih dobi do 31. januarja v letu podelitve s strani tistih, ki imajo to pravico. Gre za izbrano peščico posameznikov, kot so člani parlamenta in vlade, nekdanji nagrajenci ter nekateri univerzitetni profesorji.

Nobelov inštitut vsako leto prejme več sto nominacij. Imena nominirancev hrani kot skrivnost 50 let, čeprav tisti, ki vložijo nominacije, lahko objavijo svojega kandidata.

Nobelove nagrade podeljujejo od leta 1901 iz sklada, ki ga je ustanovil švedski industrialec in izumitelj dinamita Alfred Nobel.

Vučić in Hoti sta v začetku meseca v prisotnosti ameriškega predsednika Donalda Trumpa podpisala sporazum o gospodarskih odnosih. V njem naj bi bilo za 13 milijard dolarjev poslov, ki bodo koristili obema državama. Medsebojnega priznanja v sporazumu, ki zadeva gospodarska vprašanja, tako ni.