Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

mir narava Svet24.si

Tedenski horoskop: V tišini lahko prisluhnete ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Severnokorejci z raketiranjem Ameriki pokazali mišice

Deli na:
Severnokorejci z raketiranjem Ameriki pokazali mišice

Severna Koreja zatrjuje, da sta bili raketi, ki ju je izstrelila v četrtek, "taktično vodena izstrelka novega tipa". - Foto: Profimedia

Severna Koreja je danes potrdila, da je v četrtek izvedla zelo uspešen preizkus dveh raket, ki sta zadeli cilje v morju 600 kilometrov od obale. Dodala je, da gre za "novo vrsto taktičnih vodenih raket", ki lahko nosijo 2,5 tone težko bojno glavo, poroča severnokorejska tiskovna agencija KCNA.

Visoki predstavnik partije Ri Pyong-chol, ki je nadziral izstrelitev raket, je dejal, da so zelo pomembne za krepitev vojaške moči države, ki bodo prispevale k odvračanju vojaških groženj na Korejskem polotoku, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Šlo naj bi za prvo izstrelitev balističnih raket v času nove vlade ameriškega predsednika Joeja Bidna. Ta je v četrtek obljubil odgovor, če bo Pjongjang nadaljeval s stopnjevanjem napetosti. Izrazil je tudi pripravljenost na diplomacijo, vendar le pod pogojem, da bo končni izid pogajanj jedrska razorožitev Severne Koreje.

Četrtkovo izstrelitev raket sta v četrtek zaznali Južna Koreja in Japonska, ki sta sporočili, da sta leteli 450 kilometrov daleč in do 60 kilometrov visoko. Po navedbah Seula so ju izstrelili iz severnokorejskega mesta Hamju.


Japonski premier Yoshihide Suga je dejal, da ni nobenega dvoma, da je šlo za balistični raketi, ki sta prepovedani v skladu z resolucijami Združenih narodov. "To ogroža mir in varnost naše države in regije. Prav tako pomeni kršitev resolucij ZN," je dejal v četrtek.

Južnokorejski predsednik Moon Jae-in je danes opozoril, da so to nezaželena dejanja, ki otežujejo dialog. Dejal je, da so prebivalci zelo zaskrbljeni zaradi severnokorejskih izstrelitev raket ter pozval k več dialoga med Washingtonom, Pjongjangom in Seulom, poroča južnokorejska tiskovna agencija Yonhap. K novim pogajanjem o miru na Korejskem polotoku pa je pozval ruski zunanji minister Sergej Lavrov.

Pjongjang je že v nedeljo proti zahodu oziroma Kitajski izstrelil dve raketi kratkega dosega, ki nista bili balistični oziroma vodeni, kar pa ni predstavljalo kršitve resolucij Varnostnega sveta ZN.

Analitiki menijo, da je šlo pri četrtkovi izstrelitvi raket za izraz frustracije Pjongjanga zaradi vojaških vaj ZDA in Južne Koreje ter poskusa pritegnitve pozornosti zaradi obiska državnega sekretarja ZDA Antonyja Blinkna in obrambnega ministra Lloyda Austina v Južni Koreji in na Japonskem. Severna Koreja naj bi z raketami skušala izsiliti diplomatska pogajanja z Washingtonom.