Revija Reporter
Svet

Severna Koreja žuga Seulu: Ne vtikajte nosu v zadeve med Pjongjangom in Washingtonom

STA

13. jun. 2020 13:47 Osveženo: 13:49 / 13. 6. 2020

Deli na:

Severnokorejska vojska je za vajo z raketami »napadla« Japonsko morje.

Reuters

Severna Koreja je danes posvarila Južno Korejo, naj preneha z nesmiselnimi izjavami o zastalem dialogu o denuklearizaciji Korejskega polotoka med Pjongjangom in Washingtonom. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP gre za odziv na izjavo predstavnika južnokorejskega zunanjega ministrstva, da bo Seul nadaljeval prizadevanja za denuklearizacijo.

"Absurdno je slišati nesmisle južnokorejskih oblasti (...), ki niso pristojne za razpravo (...) ali vtikanje nosu v zadeve med Pjongjangom in Washingtonom," je v izjavi poudaril severnokorejski predstavnik Kwon Jong-gun, pristojen za pogajanja z ZDA. Ob tem je Južni Koreji očital vmešavanje v pogajanja med Severno Korejo in ZDA, poroča severnokorejska tiskovna agencija KCNA.

Kwon je to sporočil dan po tistem, ko se je Severna Koreja ob drugi obletnici prvega vrha med severnokorejskim voditeljem Kim Jong-unom in ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom v Singapurju oddaljila od ZDA. Severnokorejski zunanji minister Ri Son-gwon je dejal, da se je upanje na boljše odnose, ki je prevladovalo pred dvema letoma, spremenilo v brezup. Ob tem je napovedal, da bo Pjongjang vzpostavil "bolj zanesljive sile za soočanje z dolgoročnimi vojaškimi grožnjami ZDA".

Pogovori med ZDA in Severno Korejo o severnokorejskem programu jedrskega orožja in gospodarskih sankcijah so zastali februarja lani po srečanju severnokorejskega voditelja in ameriškega predsednika.

Pjongjang je jasno nakazal, da ni zainteresiran za nove pogovore, dokler Washington zavrača umik sankcij oz. ne predstavi s tem povezane ponudbe. Rok glede tega je Severna Koreja ZDA postavila do konca lanskega leta, a ZDA niso izpolnile njenih zahtev.